Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Proiectele USR ”0 taxe pe salariul minim” și ”5% TVA la energie” respinse de senatorii PSD-PNL-UDMR

Inițiativa legislativă USR prin care s-ar fi eliminat impozitul pe salariul minim brut și care ar fi adus mai mulți bani în buzunarul românilor, cu precădere pentru categoriile cele mai vulnerabile, a fost respinsă de către senatorii PSD-PNL-UDMR.

"În condițiile în care România este pe primul loc în UE la impozitarea muncii și la sărăcia în muncă, inițiativa USR ar fi redus povara fiscală pe muncă, având consecințe benefice pentru toți cei care muncesc cinstit și în special pentru cei cu venituri mici, reducând sărăcia. Zero taxe pe salariul minim înseamnă premierea muncii", a declarat senatorul USR Irineu Darău.

Inițiativa USR a fost respinsă cu 78 de voturi PENTRU RAPORTUL DE RESPINGERE, 31 de voturi ÎMPOTRIVA (raportului de respingere) și 9 senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă urmează să intre în dezbatere și vot la Camera Deputaților, care este for decizional.

De asemenea, senatorii puterii au respins și inițiativa legislativă USR ”5% TVA la energie”, care ar fi dus la scăderea semnificativă a facturilor la energie electrică și gaze.

Inițiativa prevede:
-              TVA la 5% aplicată energiei electrice pentru consumatorii finali până la data de 31 decembrie 2022;
-              Eliminarea accizei aplicate energiei electrice, a certificatelor verzi din energia facturată consumatorilor finali și a contribuției pentru cogenerare din facturile consumatorilor finali, până la data de 31 decembrie 2024;
-              Credit fiscal sub forma scăderii impozitului pe profit datorat sau impozitului pe venitul microîntreprinderilor, după caz, a 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri, raportată la prețul mediu ponderat de tranzacționare pe PZU pentru energie electrică și gaze naturale, după caz din luna ianuarie 2022, până la data de 31 decembrie 2024;
-              sprijin financiar direct în factura de energie electrică sau de gaze naturale de 1.000 de lei pentru fiecare gospodărie

Senatorul USR Cristian Bordei a subliniat că inițiativa se adresează tuturor consumatorilor - casnici și non casnici - încasările la buget ar fi fost la fel datorită creșterii prețurilor și nici piața de energie nu ar fi fost distorsionată.

În ciuda argumentelor, inițiativa a fost respinsă cu 85 voturi PENTRU RAPORTUL DE RESPINGERE, 21 voturi ÎMPOTRIVA (raportului de respingere) și 13 senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă urmează să intre în dezbatere și vot la Camera Deputaților, care este for decizional.
 



Go to top