Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: 8 ani de la ”Colectiv, lecții neînvățate și tragedii uitate”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, România constată cu amărăciune că România se confruntă și astăzi cu o realitate crudă: lipsa unor centre specializate pentru tratarea marilor arși, în ciuda promisiunilor repetate și a Hotărârii de Guvern din 2014, care prevedea construirea a patru astfel de centre.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bodrei susține că guvernanții nu au învățat nimic din tragedia de la Colectiv, La aceasta se adaugă recentele tragedii, cum ar fi explozia de la Crevedia, care au demonstrat încă o dată lipsa de pregătire a autorităților în fața unor astfel de situații de urgență.
 
Cristian Bordei: ”30 octombrie 2015 - o zi neagră în România, o zi neagră pentru sute de prieteni, părinți, rude. La 8 ani de la această catastrofă, suntem nevoiți să constatăm cu amărăciune că lecțiile acelei tragedii nu au fost învățate de guvernanții PSD și PNL. Desigur, suntem martorii unor promisiuni repetate, dar acțiunile concrete sunt cu mult sub așteptări și sub nivelul necesar.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, ăși exprimă revolta că, în ciuda acestor tragice lecții, guvernanții PSD și PNL nu au făcut suficient pentru a îmbunătăți infrastructura medical și că, atunci  când a deținut portofoliul Sănătății, USR a inițiat reforme semnificative și a pus bazele unor acțiunii concrete în această direcție.
 
Iată în continuare textul integral al declarației politice:
 
 ”Despre lecții neînvățate și tragedii uitate
 
 
30 octombrie 2015 - o zi neagră în România, o zi neagră pentru sute de prieteni, părinți, rude. La 8 ani de la această catastrofă, suntem nevoiți să constatăm cu amărăciune că lecțiile acelei tragedii nu au fost învățate de guvernanții PSD și PNL. Desigur, suntem martorii unor promisiuni repetate, dar acțiunile concrete sunt cu mult sub așteptări și sub nivelul necesar.
 
România se confruntă astăzi cu o realitate crudă: lipsa unor centre specializate pentru tratarea marilor arși, în ciuda promisiunilor repetate și a Hotărârii de Guvern din 2014, care prevedea construirea a patru astfel de centre. La aceasta se adaugă recentele tragedii, cum ar fi explozia de la Crevedia, care au demonstrat încă o dată lipsa de pregătire a autorităților în fața unor astfel de situații de urgență.
 
În România, deținem 34 de paturi pentru mari arși: 6 paturi - Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca” București, 5 paturi - Spitalul Clinic de Urgență, Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București, 5 paturi - Spitalul Clinic de Urgență Județean „Sf. Spiridon” Iași, 5 paturi - Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara, 3 paturi - Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și 10 paturi (pediatrie) - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București.
 
Ministerul Sănătății a furnizat date contradictorii cu privire la capacitatea țării de a trata pacienții cu arsuri grave. Deși oficialii menționează existența a 34 de paturi pentru mari arși, rapoarte interne din 2021 dezvăluie că numărul real de paturi autorizate pentru tratarea pacienților critici cu arsuri severe este mai mic - 24 pentru adulți și 13 pentru copii. Aceste unități funcționale pot trata doar pacienți cu arsuri de o anumită complexitate, neputând aborda cazuri mai grave.
 
După cum ne-am obișnuit, în România, ne lovim cu stângu-n dreptu’. Este revoltător să aflăm că, în ciuda acestor tragice lecții, guvernanții PSD și PNL nu au făcut suficient pentru a îmbunătăți infrastructura medicală. USR, când a deținut portofoliul Sănătății, a inițiat reforme semnificative și a pus bazele unor acțiunii concrete în această direcție, dar aceste eforturi au fost abandonate și, în cele din urmă, irosite de către guvernarea ulterioară.”
 



Go to top