Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”România analfabeților funcționali! Când educația e în pericol, viitorul devine incert”

Senatorul USR de Clujm Cristian Bordei face un apel la modernizarea rapidă și reală a școlii românești, în condițiile în care statisticile arată că 45% dintre elevii români sunt considerați analfabeți funcționali.

Într-o declarație politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei susține că este inadmisibil ca, în secolul 21, într-o Europă modernă, să continuăm să avem un sistem de învățământ anacronic, care lasă în urmă atât de mulți tineri. El consider că este o rușine națională și o insultă la adresa fiecărui elev și a fiecărui părinte care a avut încredere în sistemul nostru de educație. Cu toate promisiunile și sloganurile de schimbare, cu toate resursele financiare disponibile, suntem încă prizonierii unei realități intolerabile.
 
Cristian Bordei: ”Cu un apel la educație de calitate, actualul Președinte al României, Klaus Iohannis, a câștigat ultimele alegeri prezidențiale sub povestea motto-ului „România educată”. Cu toate acestea, cifrele vorbesc de la sine și spun o poveste de groază. Cum putem vorbi despre „România educată” când aproape jumătate dintre elevii noștri nu au abilitățile de bază pentru a funcționa adecvat în societatea modernă? Cum putem ignora un astfel de dezastru educațional care a afectat generații întregi?”
 

În declarația sa politică, senatorul USR Cristian Bordei consideră că a venit momentul ca actuala și vechea putere, PSD-PNL, care este responsabilă pentru acest dezastru național să iasă din realitatea paralelă în care trăiește și să accepte aplicarea soluțiilor clare și realiste, propuse de USR și de specialiștii în educație, prin care procentul analfabetismului funcțional să scadă drastic.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”România sub asediu: Când educația e în pericol, viitorul devine incert
 
Cu o profundă îngrijorare, ridic o problemă gravă care macină societatea noastră: rata alarmantă de analfabetism funcțional în rândul elevilor români. Conform statisticilor recente, 45% dintre elevii români sunt considerați analfabeți funcționali după standardele internaționale. Această cifră cutremurătoare nu este doar o simplă statistică, ci o umbră uriașă care planează de zeci de ani asupra sistemului nostru de educație și care trebuie să ne trezească la realitate.
 
Cu un apel la educație de calitate, actualul Președinte al României, Klaus Iohannis, a câștigat ultimele alegeri prezidențiale sub povestea motto-ului „România educată”. Cu toate acestea, cifrele vorbesc de la sine și spun o poveste de groază. Cum putem vorbi despre „România educată” când aproape jumătate dintre elevii noștri nu au abilitățile de bază pentru a funcționa adecvat în societatea modernă? Cum putem ignora un astfel de dezastru educațional care a afectat generații întregi?
 
Este inadmisibil ca, în secolul 21, într-o Europă modernă, să continuăm să avem un sistem de învățământ anacronic care lasă în urmă atât de mulți tineri. Este o rușine națională și o insultă la adresa fiecărui elev și a fiecărui părinte care a avut încredere în sistemul nostru de educație. Cu toate promisiunile și sloganurile de schimbare, cu toate resursele financiare disponibile, suntem încă prizonierii unei realități intolerabile.
 
 
Este momentul ca actuala și vechea putere, PSD-PNL, care este responsabilă pentru acest dezastru național să iasă din realitatea paralelă în care trăiește și să accepte aplicarea soluțiilor clare și realiste, propuse de USR și de specialiștii în educație, prin care procentul analfabetismului funcțional să scadă drastic.
 
Nu ne mai permitem să pierdem timp. Trebuie să investim masiv în baza materială, să aducem programele școlare și modalitatea de predare în modernitate și să oferim profesorilor resursele și suportul necesar pentru a face schimbarea reală în clasă. Trebuie să evaluăm și să revizuim în mod constant abordarea noastră în ceea ce privește educația.
 
De asemenea, trebuie să ne asigurăm că fiecare copil are acces egal la educație de calitate, indiferent de mediul său socio-economic, nu mai putem permite ca inegalitățile să continue să definească destinul copiilor și tinerilor noștri.
 
Dacă vrem ca România să mai aibă un viitor într-o lume tot mai tehnologizată, educația trebuie să fie în topul priorităților noastre, trebuie să fie privită ca un domeniu critic al siguranței naționale, iar USR va continua să facă presiune pentru o schimbare semnificativă în sistemul de educație românesc.”
 



Go to top