Radu Mihail, discurs în cadrul sedinței solemne pentru comemorarea a 32 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989

Doamnelor și Domnilor,
Astăzi suntem aici pentru a ni-i aminti pe cei care s-au sacrificat pentru ca România să o ia pe un alt drum decât cel aliniat cu secera și ciocanul și care ducea la Moscova.Revoluția a început la Timișoara, a urmat izgonirea lui Ceaușescu.

Pentru mine Revoluția a însemnat și apariția presei libere. Pentru mine, Revoluția a fost și momentul când i-am gonit pe politrucii de la academia de partid comunist Ștefan Gheorghiu, ca să putem studia și altceva decât ”comunism”. Pentru mine Revoluția a însemnat și toată mișcarea cetățenească din 1990, protestele din fața televiziunii aservite lui Ion Iliescu și găștii lui, apoi Piață Universității.

Există, bineînțeles, și o Contra-Revoluție. Comuniștii și securiștii lui Iliescu nu își puteau permite să piardă puterea, nu puteau să lase oamenii cu adevărat onești să conducă țară și să ajute tot românul să devină mai educat, mai bun profesionist, mai prosper. Pentru că rețeta lor a fost tot timpul aceeași : o masă de manevră de oameni săraci, mințiți, învrăjbiți,care să îi accepte, din oboseală sau lehamite.

Libertatea, democrația, bunăstarea nu se câștigă într-o săptămână, nici măcar cu mii de morți. Ele trebuie construite și aparate în fiecare zi de către fiecare generație. Pentru asta este nevoie ca oamenii onești să se implice.

USR a fost creat de acești oameni careapară democrația și vor transformă România. «Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă». Nu vom lăsă niciodată România să devină un stat eșuat, așa cum au spus și cum speră unii. Aceiași care au votat împotriva deconspirarii securiștilor.

Nu doar cu depus coroane de flori și declarații populiste ne aducem aminte și-i cinstim pe cei care au murit în decembrie 1989. Ci cu ce facem în fiecare zi pentru România. La 32 de ani de la declanșarea revoluției, da, am terminat "lupta" cu teroriștii. Cea cu securiștii încă continuă.”


Go to top