Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ” Extremismul - șarpele care o să ne sugrume în somn”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, susține că extremismul este un pericol major, cu atât mai mult  cu cât el se combină cu un alt flagel ideologic: naționalismul deșănțat.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei arată că ne aflăm astăzi într-un punct foarte periculos din punct de vedere intern, dar și extern, moment în care putem pierde -  în numele luptei pentru o libertate prost înțeleasă - toate libertățile pentru care am luptat.
 
Cristian Bordei: ”Aceste idei extremiste au fost tolerate de urmașii PCR/FSN, tocmai pentru că extremiștii loveau, atunci și acum, în cei care li se opuneau. Dar reversul medaliei a fost că, treptat, unele idei greșite sau periculoase, au început să fie acceptate ca fiind normale de către societate. Favorizat de o educație anacronică și în continuă degradare, puroiul extremismului a început să curgă și din instituțiile noastre, implicit din cele însărcinate cu lupta împotriva acestui fenomen.”
 
Încheind declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, face un apel pentru marginalizarea și condamnarea extremismului și a naționalismului deșănțat deoarece astfel de mișcări s-au întors împotriva oamenilor, a libertăților lor. ”Izolaționismul, naționalismul, excluderea socială a unor categorii de oameni considerate “marginale” și desconsiderarea experților sunt rețeta unui regim care își va abuza poporul mai devreme sau mai târziu”, conchide Cristian Bordei.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 ”Extremismul - șarpele care o să ne sugrume în somn
 
Democrația din România a trecut prin multe episoade critice de-a lungul celor trei decenii de când ne tot chinuim să o construim. Așa imperfectă, aceasta a asigurat totuși un set de libertăți pentru care românii și-au dat viața în sângeroasa Revoluție din 1989. A supraviețuit în ciuda unor mișcări extremiste cărora li s-au permis prea multe, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori în cazul Vadim Tudor spre exemplu.
 
Aceste idei extremiste au fost tolerate de urmașii PCR/FSN, tocmai pentru că extremiștii loveau, atunci și acum, în cei care li se opuneau. Dar reversul medaliei a fost că, treptat, unele idei greșite sau periculoase, au început să fie acceptate ca fiind normale de către societate. Favorizat de o educație anacronică și în continuă degradare, puroiul extremismului a început să curgă și din instituțiile noastre, implicit din cele însărcinate cu lupta împotriva acestui fenomen. 
 
Ne aflăm astăzi într-un punct foarte periculos din punct de vedere intern, dar și extern, moment în care putem pierde, culmea, tocmai în numele luptei pentru o libertate prost înțeleasă, toate libertățile pentru care am luptat.
 
Este exact ce face astăzi AUR, legitimând comportamente extrem agresive și teorii care au produs milioane de morți, pe de-o parte, iar pe de cealaltă parte, PSD și PNL care fie întorc privirea în mod interesat tocmai pentru că AUR atacă aproape exclusiv USR sau se folosesc de moment pentru a restrânge transparența ședințelor parlamentului. 
 
Ați auzit vreodată pe cineva de la AUR, partid pretins anti-sistem, să critice în mod explicit vreunul din liderii PSD? De curând un fost candidat la parlamentare al acestei formațiuni spunea că tinerii români care au beneficiat de burse Erasmus în vestul Europei ar trebui “re-educați” pentru a li se scoate globalismul din cap. Adică s-ar propune ce? Un nou experiment Pitești cu domnul Simion pe post de noul Gheorghe Țurcanu? Ați auzit luări de poziție oficiale puternice împotriva acestei aberații din partea vechilor partide?
 
Ce-i drept nici PNL nici PSD nu duc lipsă, chiar și în eșaloanele superioare, de indivizi cu viziuni radicale. Exemplele sunt nenumărate, de-a lungul timpului existând o serie impresionantă de indivizi care au făcut afirmații publice homofobe, anti-semite, xenofobe sau de altă factură din zona radicalismului și nu au fost sancționați de conducerile celor două formațiuni.
 
Este momentul în care trebuie să marginalizăm aceste comportamente și să dăm exemple populației din momente ale istoriei când astfel de mișcări s-au întors împotriva oamenilor, a libertăților lor. Știm că izolaționismul, naționalismul, excluderea socială a unor categorii de oameni considerate “marginale” și desconsiderarea experților sunt rețeta unui regim care își va abuza poporul mai devreme sau mai târziu. Nu-i așa, domnule Târziu?!
 
Extremismul este fiara pe care o hrănești și care mai apoi te sugrumă în somn.”



Go to top