Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR PLUS Silvia-Monica Dinică a prezidat reuniunea comitetului de redactare al UIP pentru rezoluția cu tema Promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile

Vicepreședinta Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, membră a Biroului Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, senatoarea USR PLUS Silvia-Monica Dinică a prezidat joi, 22 aprilie a.c., reuniunea on line la care a fost finalizat proiectul de rezoluție al UIP cu tema Promovarea digitalizării și economiei circulare pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, cu precădere consumul și producția responsabile.
 
În calitate de președintă a comitetului de redactare, dar și de co-raportor al rezoluției, alături de alți doi parlamentari din Belgia și Kenya, Silvia-Monica Dinică a trecut în revistă etapele elaborării acestui document, inițiat în aprilie 2019 și actualizat la sfârșitul anului trecut, pentru a reflecta noile provocări, dar și oportunități, generate de pandemia de COVID-19.
 
Pe parcursul lucrărilor, la care au participat parlamentari de pe toate continentele, din partea celor șase grupuri geopolitice și a Forumului Femeilor Parlamentare din UIP, au fost prezentate amendamentele propuse de diferitele parlamente și argumentele co-raportorilor în favoarea sau împotriva integrării lor în textul documentului. 
 
Senatoarea USR PLUS Silvia-Monica Dinică a subliniat că obiectivul principal al autorilor rezoluției a fost acela de a evidenția contribuția digitalizării și economiei circulare la o redresare post-COVID-19 sustenabilă și la realizarea celui de-al 12-lea Obiectiv al Dezvoltării Durabile – Consumul și producția responsabile. Rezoluția pune la dispoziția membrilor UIP un set de căi de acțiune, prin care parlamentele pot susține tranziția la economia circulară și accelerarea digitalizării, dar și valorificarea punților tehnologice care facilitează interacțiunea dintre cele două, precum inteligența artificială, realitatea augmentată sau internetul lucrurilor.
 
Rezoluția propune măsuri legislative, de natură bugetară și din sfera controlului parlamentar care vizează, printre altele: acordarea de stimulente în sprijinul modelelor economice bazate pe circularitate și digitalizare; facilitarea accesului cetățenilor la soluții digitale și creșterea investițiilor în infrastructura digitală; adoptarea principiilor circularității în domeniul construcțiilor și în turism; aplicarea, în industriile extractive, a unor norme stricte, de mediu și sociale; încurajarea practicilor de reparare, refolosire și reciclare; integrarea modelelor economiei circulare în răspunsurile naționale la schimbările climatice.
 
Promovarea digitalizării și economiei circulare presupune o schimbare fundamentală de viziune în toate politicile sectoriale, o abordare sistemică, la nivel național, care să implice toți actorii sociali și, nu în ultimul rând, o cooperare internațională consolidată, în plan parlamentar, academic și al politicilor de cooperare pentru dezvoltare, a subliniat senatoarea Dinică.    
 
În forma sa consolidată, proiectul de rezoluție adoptat astăzi va fi prezentat, spre aprobare, celei de-a 142-a Adunări a UIP, care se va desfășura în format virtual, în perioada 24-27 mai 2021.



Go to top