Senatorul USR Ștefan Pălărie: ”De consumul de droguri o să scăpăm atunci când o să scăpăm de traficul de droguri!”

Senatorul USR Ștefan Pălărie acuză Guvernul că nu ia măsurile corespunzătoare pentru eradicarea consumului de droguri din rândul tinerilor și adolescenților, concentrându-se pe efecte și nu pe cauze.
Într-o declarație politică, senatorul USR de București consideră că Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ar trebui să se ocupe să prindă traficanții din cauza cărora drogurile ajung în mâinile minorilor, nu să propună testarea elevilor în școli și că este grav când un ministru de interne spune din start că a pierdut lupta.

Ștefan Pălărie: ”Mesajul ar trebui să fie exact invers, de TOLERANȚĂ ZERO împotriva traficului de droguri, nu de abandon și dat vina pe copii. Eu și colegii din USR am spus că, în paralel cu activitatea de combatere a traficului de droguri, statul ar trebui să investească masiv în programe educaționale, de consiliere psihologică și în activități de recreere, așa cum au făcut alte țări și unde rezultatele sunt încurajatoare. Din păcate, discuția despre droguri a fost abordată de guvernanți populist și pompieristic – așa cum fac întotdeauna.”

Senatorul USR Ștefan Pălărie, care este membru în comisia pentru învățământ din Senat, consideră că în loc să aruncăm cu pietre în copiii și adolescenții care se confruntă cu probleme complexe, trebuie să oferim alternative sănătoase și interesante pentru copii, să venim cu consiliere psihologică pentru cei care au nevoie și creăm un spațiu de siguranță în jurul copilului: familie, școală, autorități etc. Iar aceasta este o acțiune care cere ani de zile de investiții, nu o măsură heirupistă, de azi pe mâine.

Ștefan Pălărie atrage atenția că o astfel de investiție nu numai că va salva generații de tineri de la o viață de suferință, dar va aduce beneficii întregii societăți, de la economie până la calitatea vieții. Nu merge, așa cum vor PSD și PNL, doar să punem o bandă de leucoplast pe o rană adâncă.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Cum scăpăm de consumul de droguri și ce nu face România
O să spun ceva care nu o să le convină guvernanților: rezolvarea problemei consumului de droguri în rândul copiilor și adolescenților nu pornește de la învinuirea lor.
Ideea unei testări la grămadă prin școli nu e doar o prostie, dar este și o fugă de răspundere. Una vinovată și complice cu cei care fac trafic de droguri. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ar trebui să se ocupe să prindă traficanții din cauza cărora drogurile ajung în mâinile minorilor, nu să propună testarea elevilor în școli. E grav când un ministru de interne spune din start că a pierdut lupta. Mesajul ar trebui să fie exact invers, de TOLERANȚĂ ZERO împotriva traficului de droguri, nu de abandon și dat vina pe copii.
Eu și colegii din USR am spus că, în paralel cu activitatea de combatere a traficului de droguri, statul ar trebui să investească masiv în programe educaționale, de consiliere psihologică și în activități de recreere, așa cum au făcut alte țări și unde rezultatele sunt încurajatoare.
Din păcate, discuția despre droguri a fost abordată de guvernanți populist și pompieristic – așa cum fac întotdeauna... Din contră, soluțiile sunt altundeva – țin de investiții masive, de a sprijini școlile, comunitatea și familia.
În loc să aruncăm cu pietre în copiii și adolescenții care se confruntă cu probleme complexe, trebuie să oferim alternative sănătoase și interesante pentru copii, să venim cu consiliere psihologică pentru cei care au nevoie și creăm un spațiu de siguranță în jurul copilului: familie, școală, autorități etc. Iar aceasta este o acțiune care cere ani de zile de investiții, nu o măsură heirupistă, de azi pe mâine.
Vă dau doar exemplul Islandei, care, în ultimii 20 de ani, a reușit să scadă consumul de alcool de la 42% la 5% printre adolescenții de 15 și 16 ani, numărul celor care fumează zilnic a coborât de la 23% la 3%, în timp ce proporția tinerilor care au încercat vreodată canabis s-a diminuat de la 17% la 7%.
Ei au investit masiv, ani la rând, în programe sportive, în cluburi de muzică, dans și arte pentru a le oferi copiilor alternative la droguri. În plus, fiecare școală a înființat o asociație de părinți care să fie în permanentă legătură cu școala și să propună activități pentru părinți și elevi.
O astfel de investiție nu numai că va salva generații de tineri de la o viață de suferință, dar va aduce beneficii întregii societăți, de la economie până la calitatea vieții. Nu merge, așa cum vor PSD și PNL, doar să punem o bandă de leucoplast pe o rană adâncă.”
 


Go to top