Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Marius Bodea: „Cine se asemănă, se adună! Colaborarea dintre Chirica și Ceban este dăunătoare și României și Republicii Moldova”

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea, îl acuză pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, pentru că promovează și cultivă relația cu primarul pro-rus al Chișinăului! Mihai Chirica colaborează în mod activ cu Ion Ceban, despre care Statele Unite susțin că este finanțat de către Moscova pentru a destabiliza Republica Moldova”. Conform datelor provenite de la trezoreria SUA, partidul lui Ceban este finanțat de Kremlin, „pentru a crea diversiuni în Republica Moldova, care să ducă la căderea actualului guvern pro-european”.

Într-o declarație politică, senatorul USR Marius Bodea arată că Ion Ceban, a format un partid care este susținut de Yuriy Igorevici Gudilin, despre care Trezoreria SUA afirmă că prin intermediul său actori pro-ruși urmau să organizeze o serie de spargeri de vehicule, pe care media pro-ruse le-ar fi pus în mod fals pe seama refugiaților ucraineni.”

Marius Bodea: În ciuda unui apel public pe care l-am făcut pe 4 noiembrie către Mihai Chirica, încă aștept să se dezică public de acest colaborator dubios al său. Desigur, Chirica e obișnuit să aibă în preajmă astfel de indivizi, deci s-ar putea să nu înțeleagă nici acum care e problema. Dar este un minim gest de onoare.

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea arată în declarația sa că primarul din Iași continuă să se asocize cu trompetele Kremlinului, în ciuda evidenței și a faptului că aceasta dăunează atât României cât și Republicii Moldova.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Nu poți să te dai pro-UE și să bați palma cu pro-rușii!
Un personaj controversat din Iași întreține un parteneriat cu un politician despre care Statele Unite susțin că este finanțat de către Moscova pentru a destabiliza Republica Moldova.
Politicianul acuzat de către SUA este Ion Ceban, primarul Chișinăului. Iar personajul controversat care l-a primit cu multe onoruri, la Iași este, desigur, Mihai Chirica.
Trezoreria SUA susține, într-un document oficial publicat la finalul lunii octombrie, că partidul lansat de Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), ar fi finanțat de Kremlin pentru a crea diversiuni în Republica Moldova, care să ducă la căderea actualului guvern pro-european.
„Deși eforturile de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze acțiuni pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin (Yuriy Igorevici Gudilin, personaj aflat pe lista de sancțiuni a SUA – n.m.) a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN)”, arată documentul.

Trezoreria SUA dă și un exemplu a ceea ce plănuia Rusia să facă, prin intermediul acestui Gudilin, în Republica Moldova: actori pro-ruși urmau să organizeze o serie de spargeri de vehicule, pe care media pro-ruse le-ar fi pus în mod fals pe seama refugiaților ucraineni. „Gudilin, Grak și Gonin (alte persoane supuse sancțiunilor SUA – n.m.) au fost consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 2020. Pe parcursul campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit și cu un număr mare de membri ai PSRM, partid care la acea vreme era condus de Dodon (și din care făcea parte, încă, Ion Ceban – n.r.)

În aceste întâlniri, Gudilin și Grak au făcut presiuni asupra unor membri înalți ai PSRM să accepte asistența și îndrumările lor, promițând că vor avea o poziție favorabilă față de Administrația Prezidențială a Rusiei în ceea ce privește cererile de asistență ale Guvernului Republicii Moldova”, mai dezvăluie Trezoreria SUA.
Cu acest personaj a pornit, în februarie anul acesta o colaborare primarul Iașului. Mihai Chirica nu se poate scuza că nu avea de unde să știe ce au dezvăluit americanii acum.

Cariera pro-rusă și antiromânească a lui Ion Ceban este cunoscută de multă vreme, de când era lider în partidul pro-rus condus de Vladimir Voronin și Igor Dodon. Și a militat activ pentru menținerea Republicii Moldova cât mai departe de România și de UE. S-a delimitat de liderul socialisto-putinist Dodon abia în 2021, dar neconvingător, după cum dezvăluie acum SUA.

Mai mult, nu am văzut ca Mihai Chirica să se lepede de Ceban nici măcar după ce s-a aflat despre finanțările de la Kremlin. Alți primari din România au făcut-o deja, în declarații oficiale.

În ciuda unui apel public pe care l-am făcut pe 4 noiembrie către Mihai Chirica, încă aștept să se dezică public de acest colaborator dubios al său. Desigur, Chirica e obișnuit să aibă în preajmă astfel de indivizi, deci s-ar putea să nu înțeleagă nici acum care e problema. Dar este un minim gest de onoare.
 



Go to top