Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: „Parlamentarii PNL-PSD votează după cum cântă ministrul Deca”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, acuză PNL-PSD pentru promovarea unor legi ale educației disfuncționale. Legile educației sunt trecute doar în mod politic prin Parlament, nefiind analizate real, în consecințele lor.

Într-o declarație politică, senatorul USR Ștefan Pălărie arată că proiectul inițial a primit o aproape o mie de amendamente. Unul dintre amendamentele benefice dar care a fost respins fără niciun motiv real, este programul „Școală de la 8 la 17”, propus de USR care aduce în discuție o serie de măsuri precum școală într-un singur schimb, masă caldă la prânz, ore de recuperare și de consiliere. ”Trista realitate este că pe tema legilor educației Parlamentul votează după cum dictează ministrul, iar coaliția nu face nicio concesie față de amendamentele depuse” spune Ștefan Pălărie.

Ștefan Pălărie: Viziunea „României Educate” a PNL-PSD și a Ligiei Deca, la braț cu domnul Iohannis, este că părinții trebuie să cotizeze să plătească în continuare paza școlilor din buzunar. Da, ați auzit bine. Plătiți, plătiți, plătiți! Altfel, școala e o junglă: plătiți meditații ca să învețe ceva, plătiți paza ca să nu pățească ceva, plătiți transportul ca să poată merge, totuși, la școală.

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, în încheiere, arată că USR a depus amendamente care propun soluții reale, concrete față de multe probleme pe care noile legi ale educației nu le soluționează în niciun fel, amendamente ce vor fi respinse doar din punct de vedere politic de către coaliție.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

Farsa României Educate – școală devine o junglă

Viziunea „României Educate” a PNL-PSD și a Ligiei Deca, la braț cu domnul Iohannis, este că părinții trebuie să cotizeze să plătească în continuare paza școlilor din buzunar. Da, ați auzit bine. Plătiți, plătiți, plătiți! Altfel, școala e o junglă: plătiți meditații ca să învețe ceva, plătiți paza ca să nu pățească ceva, plătiți transportul ca să poată merge, totuși, la școală.
La Comisia pentru învățământ, partidele puterii au respins amendamentul prin care primăriile erau obligate să asigure paza școlilor. Siguranța școlilor devine opțională, în viziunea acestor „reformatori” ai educației. Dacă părinții au dare de mână, atunci se găsește de-un salariu pentru un paznic. Altfel, nu! Copiii, chiar și profesorii, pot rămâne o țintă pentru orice violență.
Îi cer doamnei ministru Ligia Deca să iasă public să spună CUM se va asigura paza școlilor, dacă nu sunt prevăzuți bani pentru ea?
Oare la Brebu, județul Prahova, când acei elevi batjocoreau un cadru didactic, exista vreun paznic prin zonă? E o întrebare retorică, evident, pentru că Ligia Deca și experții PSD-PNL NU VOR să știe despre realitatea de acolo, din școli.
În aceeași cheie a fost eliminat dintre amendamente și Programul „Școală de la 8 la 17”, propus de USR, care ar fi o schimbare radicală și reală de viziune despre educație. Ar însemna un salt uriaș care ar duce școala în secolul 21: elevii ar urma să învețe doar într-un schimb, să primească o masă caldă la prânz, iar, apoi, ar avea opțiunea să rămână, după program, la ore de recuperare și consiliere, sprijin pentru teme sau pentru a-și dezvolta abilitățile. Un timp cu adevărat dedicat elevilor, în care educația să fie chiar axată pe elev, pe fiecare dintre ei. Ar însemna fapte, nu vorbe. Din păcate, Doamna Deca l-a luat pe „nu se poate” în brațe și refuză orice idee.
Legile educației trimise în Parlament sunt proaste și ei nu vor să le schimbe nici măcar 1cm. Votul merge ca o mașinărie politică unde ministrul decide ce votează Parlamentul, nu invers, cum ar fi normal.
Sunt sute de amendamente bune aruncate la gunoi. Amendamente care ar merita măcar o discuție, una pe care o avem doar la 10-15 ani. Dintre textele propuse de USR au acceptat totuși ceva ce era imposibil de ignorat, care striga la cer: să obligăm primăriile să expertizeze și să reabiliteze toate școlile din risc seismic 1, 2 și 3. În rest, legea este măcelărită prin vot politic.”
 



Go to top