Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Robert Zob: ”Aveți încredere în polițiștii angajați pe pile? Cetățenii au nevoie de încredere. Vrem fapte, nu vorbe!”

Senatorul USR de Satu Mare, Robert Zob, îi cere Ministrului de Interne, Lucian Bode, să ia de urgență măsuri pentru a spori încrederea cetățenilor în polițiști, încredere șubrezită de o serie întreagă de evenimente cu final tragic.
 
Într-o declarație politică, senatorul Robert Zob argumentează că deficitul de personal din Ministerul de Interne nu poate fi rezolvat doar din punct de vedere cantitativ, angajând masiv din surse externe fără a avea în vedere latura calitativă, respectiv stabilind niște criterii corespunzătoare și care pot fi îndeplinite doar de persoane bine pregătite, și nu de oricine.
 
Robert Zob: ”l-am auzit pe ministrul de interne, domnul Lucian Bode, declarând că va lua măsuri. Unde sunt măsurile? Așteptăm să fie pătată din nou imaginea poliției sau, și mai rău, o altă persoană nevinovată să moară pentru a lua măsuri? Lăsați politicienismele la o parte, țara noastră trebuie salvată! Timpul trece, dar noi nu uităm!”
 

După tragicul incident, în care o fetiță de 9 ani a fost ucisă pe trecerea de pietoni de o autospecială a poliției, Ministrul de Interne a promis că va lua o serie de măsuri menite de să îmbunătățească sistemul de recrutare în poliție, dar până acum nu a fost anunțată public niciuna. ”Avem nevoie de încredere. Vrem fapte, nu vorbe!” este concluzia declarației politice a senatorulu USR de Satu Mare, Robert Zob.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Avem nevoie de încredere. Vrem fapte, nu vorbe!
În urmă cu aproape o lună de zile un eveniment tragic a întristat o țară întreagă. Un moment de neatenție a luat cu el viața unei fetițe care avea un viitor strălucit înainte. Putea fi copilul oricăruia dintre noi.
 
Raisa e fetița care în urmă cu aproape o lună de zile a fost ucisă în timp ce mergea la școală. Mergea la școală și se afla pe trecerea de pietoni în momentul în care o autospecială a poliției a lovit-o mortal. Cu siguranță acest caz a căpătat o amploare mai mare din cauza faptului că micuța a fost lovită de un agent de poliție, însă dacă ne deschidem puțin ochii și ne uităm în jurul nostru, vom vedea că există mii de Raisa. Mii de suflete ucise pe nedrept.
 
Am și eu o fetiță de o vârstă apropiată Raisei, și doar gândul mă cutremură. Acum vă întreb: cu încrederea în instituțiile statului, în special în organele de poliție cum stați? Aveți încredere în polițiștii care vă înconjoară? Vă transmit aceștia siguranță? Pentru că dacă veți ieși din zona de confort și veți ieși în stradă la discuții cu oamenii acestei țări, veți constata că o bună parte dintre ei și-au pierdut încrederea de mult. E un fenomen apărut de mult care în loc să se risipească, a luat amploare. Totul din cauza corupției care există la noi în țară, pentru că din nefericire, România rămâne în primele trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria și Bulgaria.
 
Nimeni nu poate contesta munca și eforturile depuse de organele de poliție. Problema e mai mare de atât, problema e în sistem. Vedem cum în ultimii ani multe posturi au fost ocupate prin încadrări externe, deoarece știm bine, există un continuu deficit de personal. Din păcate însă, acele încadrări externe rezolvă problema doar pe jumătate. Deoarece degeaba avem posturi ocupate, dacă nu avem oamenii potriviți. Încadările din surse externe pot fi o alternativă bună doar dacă probele și criteriile sunt stabilite de așa natură încât să fie trecute doar de persoane bine pregătite, și nu de oricine. Pentru că ne-a ajuns să auzim de polițiști care nu cunosc legea sau care fac abuz în serviciu. Vorbim totuși de instituția în care românii ar trebui să aibă cea mai mare încredere!
 
Apropo, l-am auzit atunci pe ministrul de interne, domnul Lucian Bode declarând că va lua măsuri. Unde sunt măsurile? Așteptăm să fie pătată din nou imaginea poliției sau, și mai rău, o altă persoană nevinovată să moară pentru a lua măsuri? Lăsați politicienismele la o parte, țara noastră trebuie salvată! Timpul trece, dar noi nu uităm!”

 



Go to top