Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”Un guvern poate să calce în picioare Constituția, punând propriile interese mai presus de democrație și drepturile fundamentale ale cetățenilor”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză guvernul că dispozițiile privind impozitul minim pe cifra de afaceri sunt vagi și interpretabile, permițând autorităților să ia decizii în mod arbitrar, și că prin această lege, principiul previzibilității și securității juridice, coloana vertebrală a oricărei societăți democratice, este brutal zdruncinat.
 
Într-o declarație politică, senatorul USR Cristian Bordei susține că ne găsim în fața unui exemplu concret de cum un guvern poate să calce în picioare Constituția, punând propriile interese mai presus de democrație și drepturile fundamentale ale cetățenilor.
 
Cristian Bordei: ”Inechitatea acestei acestor măsuri este uluitor de evidentă. Este în fața noastră și acest lucru nu reprezintă decât o sfidare a principiului egalității în drepturi, iar Guvernul pare să încalce acest principiu fără nicio remușcare. De asemenea, principiul separației puterilor în stat a fost complet ignorat, iar acest proiect mamut care modifică și face derogări de la peste 20 de acte normative importante.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, arată că USR a atacat aceste măsuri fiscale draconice și neconstituționale la Curtea Constituțională, iar USR nu va tolera ca drepturile și libertățile cetățenilor să fie călcate în picioare pentru niște interese politice meschine, buzunarele baronilor care dau pe-afară de bani, pentru sinecurile de partid: ”România merită mai mult decât aceste abuzuri!”
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Legea fiscală a abuzurilor
 
Ne găsim în fața unui exemplu concret de cum un guvern poate să calce în picioare Constituția, punând propriile interese mai presus de democrație și drepturile fundamentale ale cetățenilor. Legea fiscală propusă de Guvernul PSD-PNL nu doar că este profund inechitabilă, dar și profund neconstituțională.
 
Prin această lege, principiul previzibilității și securității juridice, coloana vertebrală a oricărei societăți democratice, este brutal zdruncinat. Dispozițiile privind impozitul minim pe cifra de afaceri sunt vagi și interpretabile, permițând autorităților să ia decizii în mod arbitrar, decizii care pot distruge afaceri fără nicio justificare logică.
 
Aceasta este doar vârful aisbergului. La fel de problematice sunt și prevederile privind contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru cei care realizează venituri din activități independente, păcălindu-i pe acești cetățeni cu promisiuni false de securitate socială.
 
Inechitatea acestei acestor măsuri este uluitor de evidentă. Este în fața noastră! Persoanele care au semnat antecontracte în anul 2022 pentru locuințe ce urmează să fie livrate în 2024 vor plăti TVA majorat în comparație cu cei care au semnat aceleași antecontracte în 2023. Acest lucru nu reprezintă decât o sfidare a principiului egalității în drepturi, iar Guvernul pare să încalce acest principiu fără nicio remușcare.
 
De asemenea, modalitatea prin care această lege a fost adoptată este problematică. Principiul separației puterilor în stat a fost complet ignorat, iar acest proiect mamut care modifică și face derogări de la peste 20 de acte normative importante a fost adoptat fără nicio dezbatere parlamentară adecvată. Într-o societate democratică, acest lucru este inacceptabil.
 
Pe lângă aceste aspecte, legea propusă ignoră complet principiul legalității. Dispozițiile Legii privind transparența decizională în administrația publică au fost încălcate flagrant, iar termenul legal de consultare publică a fost ignorat cu desăvârșire.
 
În acest context, USR a atacat aceste măsuri fiscale draconice și neconstituționale la Curtea Constituțională a României. Nu vom tolera ca drepturile și libertățile cetățenilor să fie călcate în picioare pentru niște interese politice meschine, buzunarele baronilor care dau pe-afară de bani, pentru sinecurile de partid. România merită mai mult decât aceste abuzuri. Este timpul pentru transparență, democrație și respectarea Constituției. Guvernul PSD-PNL trebuie tras la răspundere pentru aceste acțiuni nedemocratice și lipsite de scrupule.”
 



Go to top