Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Cristi Berea: ”Pensiile speciale pentru primari și ceilalți aleși locali reprezintă un abuz și trebuie să înceteze!”

Senatorul USR PLUS de Iași, Cristi Berea, susține că pensiile speciale ale primarilor și aleșilor locali reprezintă un abuz. Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că guvernul-marionetă condus de Viorica Dăncilă a crescut artificial și cu dedicație valoarea pensiei pe care urmau să o primească foștii primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene prin acordarea unor indemnizații speciale, începând cu data de 1 ianuarie 2021, aceasta reprezentând, practic, o formă de cumpărare a bunăvoinței acestora pentru sprijin în campania electorală.
 
Cristi Berea: Acest abuz trebuie oprit și din acest motiv am depus o inițiativă legislativă pentru a abroga pensiile speciale ale primarilor și a celorlalte categorii menționate anterior. Ne-am asumat prin programul de guvernare că vom remedia nedreptățile și ne vom opune abuzurilor, de orice fel. Sistemul de pensii are nevoie de reforme sustenabile, care să ofere predictibilitate veniturilor și să respecte principiile contributivității. Este nevoie de timp și de cooperare politică pentru a atinge rezultatele dorite, iar acum ne concentrăm pe a anula drepturile speciale pe care și le-au acordat unii sau alții iar apoi, în scurt timp, vom putea crește pensiile și salariile.”

Cristi Berea,arată că USR PLUS și-a asumat prin programul de guvernare introducerea unui sistem de pensii sustenabil, care să ofere predictibilitate veniturilor și să respecte principiile contributivității.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

„Drepturile speciale ale primarilor
Când demnitarii decid arbitrar să crească valoarea pensiilor doar pentru primari și ceilalți aleși locali, avem un semnal clar că democrația și-a atins limitele moralității. Este inadmisibil să îți asumi ca parlamentar un astfel de proiect, nefundamentat și lipsit de urgență, în condițiile în care sunt sute de mii de oameni ale căror pensii nu le ajung să cumpere medicamente sau să mănânce în fiecare zi ce își doresc.
Elocvent, este proiectul de lege adoptat în 2018 de către guvernul Dăncilă, cunoscut prin unele cercuri ca fiind și satelitul condamnatului și pușcăriașului Liviu Dragnea, prin modificarea Codului Administrativ și asumarea acestuia - ați ghicit - prin ordonanță de urgență. Practic, guvernul Dăncilă a crescut artificial și cu dedicație valoarea pensiei pe care urmau să o primească foștii primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene prin acordarea unor indemnizații speciale, începând cu data de 1 ianuarie 2021.
Din fericire, guvernul precedent a acceptat un amendament formulat de USR în legislatura din 2020 și a amânat punerea în aplicare a acestui act.
Acest gen de comportament de tip feudal este specific politicilor duse de PSD care seducea electoratul cu măriri de pensii și salarii din pix, dar care îl abandona imediat ce ajungea la putere. Desigur, pentru a își mulțumi oamenii din partid și pentru a își crește veniturile proprii din prezent sau din viitor.  Aceasta este adevărata perversitate: să plângi de mila oamenilor prin campanie și să le promiți orice doar ca să te voteze și să îi trădezi imediat ce ți-ai atins scopul. Așa zisa urgență a măriri pensiilor primarilor nu a fost altceva decât un pretext pentru a recompensa financiar - ca să nu spunem mitui retrospectiv - aleșii locali; cei care au jucat un rol foarte important în alegerile parlamentare. Nu este niciun secret faptul că la rundele de alegeri pentru legislativ, primarii și președinții de consilii județene joacă un rol esențial în obținerea unui procentaj cât mai bun.
Dar să revenim la cifre, pentru că asta ne interesează cel mai mult. Un primar al unei comune mici avea în 2019 (la momentul modificării Codului Administrativ) un salariu brut de puțin peste  8.300 de lei iar acesta creștea astfel încât un edil al unui oraș mare primea dublu iar cel al orașului reședință de județ încasa un pic mai mult de 18.720 de lei brut, lunar. Noua indemnizație asumată de guvernul Dăncilă ar fi suplimentat veniturile lunare la pensie cu peste 4.700 de lei fiecărui primar de comună care ar fi avut trei mandate. Pentru ceilalți, sumele sunt mai mult decât duble. Așadar, aceasta era echitatea socială promovată de parlamentarii și guvernul PSD în contextul în care ei dădeau vina întotdeauna pe ceilalți pentru pensiile mici ale părinților și bunicilor noștri.
Acest abuz trebuie oprit și din acest motiv am depus o inițiativă legislativă pentru a abroga pensiile speciale ale primarilor și a celorlalte categorii menționate anterior. Ne-am asumat prin programul de guvernare că vom remedia nedreptățile și ne vom opune abuzurilor, de orice fel. Sistemul de pensii are nevoie de reforme sustenabile, care să ofere predictibilitate veniturilor și să respecte principiile contributivității. Este nevoie de timp și de cooperare politică pentru a atinge rezultatele dorite, iar acum ne concentrăm pe a anula drepturile speciale pe care și le-au acordat unii sau alții iar apoi, în scurt timp, vom putea crește pensiile și salariile. Începem!”

 



Go to top