USR: Legea avertizorului de integritate în forma propusă de Guvern nu răspunde cerințelor din PNRR și pune în pericol finanțări europene de miliarde de euro

Coaliția PSD-PNL-UDMR a trecut, din nou, pe repede-înainte modificări la Legea avertizorului de integritate, care nu rezolvă cerințele de reformă din PNRR. În continuare, România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR.
 
După trei luni de la adoptarea Legii privind avertizorul de integritate, PSD și PNL au schimbat un singur cuvânt din lege, respectiv au scos cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice” care ar trebui prezentate de avertizorii de integritate, deși legea avea mai multe articole problematice.
Cea mai gravă problemă vizează faptul că avertizorii care depun sesizări nu pot rămâne anonimi.

Proiectul de lege al Guvernului a fost trimis aseară la Parlament, iar astăzi Comisia juridică din Senat l-a dezbătut în doar două minute, pentru a adopta un raport de admitere. Senatorii USR nu au fost lăsați să citească alte amendamente. Două ore mai târziu, legea a fost votată în Senat.

Senatoarea USR Simona Spătaru, membră a Comisiei juridice din Senat, a atras atenția că legea în forma propusă nu asigură siguranța avertizorilor de integritate, așa cum dorește Comisia Europeană și cum a propus US într-o inițiativă legislativă care este ținută blocată de o lună în Biroul Permanent.
 
„USR a fost la Guvernare opt luni și v-a lăsat pe masă singurul plan strategic pentru dezvoltarea României. Sunt 30 de miliarde de euro pentru care USR a muncit și a lăsat ceva concret și de valoare la Guvern. În acest moment, blocați 2,8 miliarde de euro din acești bani și știați acest lucru încă de anul trecut, când ați dat această lege proastă. V-a spus și Comisia, v-am spus și noi, USR. Mai mult decât atât, anul acesta am venit cu o lege nouă, în care, de asemenea, v-am arătat, cu subiect și predicat, ce trebuie sa faceți, dar în continuare prioritatea PSD și PNL este să facă scăpați hoții”, a spus senatoarea USR Simona Spătaru.

 USR a depus în 17 februarie 2023 o inițiativă legislativă care corectează actuala lege și le oferă o protecție reală avertizorilor de integritate, dar PSD și PNL au refuzat să o introducă în circuitul parlamentar.
 


Go to top