Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Marius Bodea: ”Ce face Guvernul Ciucă pentru a elimina valurile de panică ale românilor? Nimic!”

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea acuză actualul guvern că nu face nimic concret pentru a-i ajuta pe români să treacă prin actuala perioadă de criză.

Într-o declarație politică, Marius Bodea argumentează că guvernul pare total depășit de evenimente, că reacțiile de la Palatul Victoria față de evenimentele din România și de la granițele sale primesc din parte guvernanților răspunsuri tardive și lipsite de eficiență.
  
Marius Bodea: ”Guvernul nu are nici un plan prin care să combată inflația ce crește simțitor, nu există soluții utile, aplicabile fără să afecteze mecanismele economiei de piață. Doar promisiuni fără acoperire și vorbe goale. Nimeni din rândul coaliției de guvernare nu vorbește despre faptul că prețurile la produsele alimentare de bază din import, precum carnea de porc, au crescut cu 70 la sută în ultima perioadă, iar această creștere o vom resimți în curând la raft pentru toate produsele procesate. Chiar și medicamentele se scumpesc de la o zi la alta.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Marius Bodea mai arată că și înțelegând limitele unei intervenții a statului într-o piață liberă și respingând măsurile cu iz comunisto-orbanist, de genul plafonărilor de prețuri, nu poți să nu observi lentoarea cu care guvernul Ciucă ia măsuri. Mai mult decât atât, nimeni din guvern nu pare să înțelagă că o comunicare transparentă ar fi un prim pas în direcția dezamorsării problemelor ce par că se amplifică de la o zi la alta.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Ce face Guvernul Ciucă pentru a elimina valurile de panică ale românilor?
Am asistat în ultimele două săptămâni la două momente de panică: românii s-au înghesuit la stațiile de combustibil, după ce s-a rostogolit un fals, și anume că, de a doua zi, prețul benzinei și motorinei va trece de 10 lei, și apoi în supermarketuri, convinși că nu se va mai găsi ulei de floarea soarelui sau se va scumpi exagerat.
Multă lume i-a ironizat pe acești români. Au fost ridiculizați în fel și chip. Panica s-a dovedit nejustificată: prețul la combustibil nu a crescut atât de mult, deși a ajuns la cele mai mari valori din istorie, iar stocurile de ulei sunt suficiente, ne asigură Guvernul. Și nu avem motive să nu îl credem.
Dar glumele nu rezolvă problemele. Iar dacă opinia publică mai poate face haz de necaz, autoritățile nu au acest drept.
Criza economică generată de pandemia de COVID-19 este acum amplificată de războiul din Ucraina și de sancțiunile fără precedent impuse Rusiei de către Uniunea Europeană. Măsurile sunt justificate, pentru că invazia criminală a lui Putin trebuie oprită, inclusiv prin tăierea finanțărilor, iar Rusia trebuie să-și învețe lecția, o dată pentru totdeauna.
Dar efectele nenorocirii create de dictatorul de la Moscova le simțim cu toții. Adevărul este că prețurile au crescut și, la cum arată lucrurile, probabil vor mai crește. Este datoria Guvernului să conștientizeze șocul economic ce urmează și să dezamorseze alte și alte momente de panică, momente care nu e exclus să fie create inclusiv în cadrul războiului comunicațional declanșat de Rusia.
Deocamdată, constatăm doar că Guvernul nu are nici un plan prin care să combată inflația ce crește simțitor, nu există măsuri reale de atenuare, în colaborare cu Banca Națională a României, nu există soluții utile, aplicabile fără să afecteze mecanismele economiei de piață. Doar promisiuni fără acoperire și vorbe goale.
Nimeni din rândul coaliției de guvernare nu vorbește despre faptul că prețurile la produsele alimentare de bază din import, precum carnea de porc, au crescut cu 70 la sută în ultima perioadă, iar această creștere o vom resimți în curând la raft pentru toate produsele procesate. Chiar și medicamentele se scumpesc de la o zi la alta.
Înțelegem limitele unei intervenții a statului într-o piață liberă. Nu suntem de acord și nici nu sunt de dorit măsuri cu iz comunisto-orbanist, de genul plafonărilor de prețuri, care au efecte contrare – fie de dispariție a produselor, ori de transferare a lor în zona neagră.
Dar o comunicare transparentă – absentă în ultimii doi ani – ar fi un prin pas în direcția dezamorsării problemelor ce se amplifică.”



Go to top