Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii USR au votat împotriva legilor justiției în forma propusă de Coaliția PSD-PNL-UDMR. USR va ataca pachetul de legi la CCR

USR va ataca la CCR legile justiției promovate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și susținute de coaliția de guvernare. Azi, în Plen, toți senatorii USR au votat împotriva celor 3 legi.
USR a cerut, inițial, scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justiției, reîntoarcerea lor la comisie și prelungirea termenului de dezbatere până când autoritățile române vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Veneția pe propunerile de modificare.
 
Senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a argumentat că domnul Predoiu s-a angajat în ”programul de guvernare” să țină cont de rapoartele organismelor europene, așa că cererea USR este legitimă.
”La pagina 129 a programului de guvernare regăsiți angajamentul din domeniul justiției și statului de drept  unde «Guvernul propune continuarea și îmbunătățirea reformelor, cu luarea în considerare a rapoartelor organismelor europene — Comisia de la Veneția, GRECO, MCV și Raportul CE privind statul de drept » și nu o dată, ci de două ori", a declarat Radu Mihail.
 
Cererea USR a fost respinsă la vot de majoritatea PSD-PNL-UDMR.
La dezbaterile pe fond, senatoarea USR Simona Spătaru, președinta Comisiei de constituționalitate din Senat, a arătat că modificările PSD - PNL - UDMR slăbesc sistemul de justiție și nu rezolvă problemele create în perioada Dragnea,
 ”Din păcate, legile de azi sunt mult mai proaste decât cele din regimul Dragnea, în condițiile în care competențele DNA și DIICOT rămân incomplete, ceea ce constituie o lovitură dată combaterii corupției și criminalității organizate. Apoi, ce caută politicul în numirea procurorilor de rang înalt? Procurorul-șef al României, procurorul-șef al DNA și DIICOT – adjuncții acestora – până și procurorii șefi de secție vor avea nevoie de numire politică, prin mâna ministrului justiției", a precizat Simona Spătaru.
 
La rândul său, senatorul Radu Mihail a acuzat actuala coaliție de guvernare și pe ministrul Justiției că prin subminarea statului de drept și ciuntirea instituțiilor implicate în combaterea corupției – DIICOT și DNA – pun în pericol aderarea României la Schengen.
 
 ”Consfințim încă o dată dorința politicului de a lovi în DNA și DIICOT, instituții ale căror competențe rămân incomplete. NU este nevoie de un pact național al tăcerii pe subiectul justiției și combaterii corupției!  Este nevoie, însă, de un pact pentru o justiție liberă și independentă, cu magistrați curajoși și integri. Dacă ar fi știut Dragnea ce-i poate pielea domnului Predoiu nu și-ar mai fi pierdut timpul cu Tudorel Toader", a spus Radu Mihail.
 



Go to top