Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Aerul de lângă gropile de gunoi va fi monitorizat. Inițiativa USR, adoptată de Senat

Senatul a adoptat cu 99 de voturi PENTRU , niciun vot ÎMPOTRIVĂ și 7 ABȚINERI inițiativa legislativă depusă de deputata Diana Buzoianu și senatorul USR Aurel Oprinoiu care prevede  montarea de stații de monitorizare a calității aerului lângă depozitele de deșeuri, urmând ca datele colectate să fie făcute disponibile publicului, dar și să fie transmise către Agenția Națională pentru Protecția Mediului. 

Diana Buzoianu, inițiatoare și vicepreședintă a comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, declară: ,,Oamenii ne scriu că trăiesc un coșmar, că nu pot deschide geamul la propria lor casă din cauza mirosului de la gropile de gunoi. Sunt mii de români în această situație dramatică. Prin acest proiect de lege, ne propunem să asigurăm dreptul tuturor la un aer curat. Vrem să spunem stop practicilor ilegale care îmbolnăvesc mii de români”.

Conform inițiativei legislative USR, nerespectarea obligațiilor de monitorizare a aerului și publicare a datelor se sancționează cu amendă contravențională  de la 40.000 la 80.000 lei. 

La rândul său, Aurel Oprinoiu, care este președinte al comisiei pentru mediu din Senat, a susținut că inițiativa reprezintă un pas crucial în eforturile noastre de a proteja sănătatea cetățenilor și de a conserva mediul înconjurător. 

”Monitorizarea calității aerului la depozitele de deșeuri ne va permite să intervenim prompt în caz de depășiri ale limitelor admise și să prevenim efectele negative asupra sănătății și mediului. Operatorii centrelor de management al deșeurilor trebuie să înțeleagă clar că sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere este prioritară și că groapa de gunoi nu trebuie nici să creeze disconfort olfactiv și nici să se transforme în focar de probleme de sănătate. Instalarea stațiilor de monitorizare reprezintă o măsură necesară în combaterea practicilor ilegale din domeniul depozitării deșeurilor, care afectează negativ în mod direct aerul din atmosferă dar și sănătăţii şi traiului populaţiei din zonele adiacente” spune Aurel Oprinoiu

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă merge acum la Camera Deputaților pentru dezbateri și vot final.



Go to top