Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

PSD, PNL si UDMR confirmă încă o dată, prin vot, că nu vor cheltuirea transparentă a fondurilor din programul „Anghel Saligny”

Senatorii PSD PNL si UDMR din cadrul Comisiei de Buget Finanțe au respins amendamentele propuse de USR PLUS  care ar fi asigurat cheltuirea judicioasă și transparentă a celor 50 de miliarde de lei din cadrul programului Anghel Saligny, propus de guvern.
Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a dezbătut marți, 28 septembrie 2021, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, fiind discutat atât proiectul ordonanței, cât și amendamentele depuse de către USR PLUS.
Desfășurarea dezbaterilor precum și votul pe amendamente au reconfirmat că USL funcționează încă foarte bine în Senat, atât în plen cât și în comisii. Senatorii PSD, PNL și UDMR au susținut cu cerbicie că programul nu poate fi îmbunătățit prin criterii de transparență și cheltuire judicioasă a banului public iar votul a fost unul clar, pentru adoptarea OUG în forma inițiată de Guvern.  
Senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan, președintele Comisiei de buget finanțe: ”Că îi spunem Anghel Saligny sau îi spunem altfel, proiectul, în forma actuală este tot un PNDL și nu este cu nimic diferit față de precedentele 2 programe, în care banii destinați investițiilor au fost deturnați de diferiți actori politici, cu orice alt interes, numai cel al cetățeanului nu. Nu este  lucru care să fie o surpriză, aceste chestiuni fiind confirmate de reportaje care au arătat cât de prost au fost realizate obiectivele de investiții, uneori chiar deloc.”
Senatorii PSD au fost de acord cu faptul că trebuie „avută mare grijă cu felul în care se va desfășura programul Anghel Saligny, fiind necesar să existe verificări la obiectivele de investiții” dar, în cele din urmă., senatorii PSD au sfârșit prin a vota cot la cot cu partenerii liberali împotriva amendamentelor care exact asta urmăreau: niște reguli clare, criterii de eligibilitate, mecanisme de desfășurare și transparența atât de necesară verificării obiectivelor de investiție.
În final, vicepreședintele Comisiei, senatorul PNL Ciprian Pandrea a propus votarea în bloc a amendamentelor USR, care au fost respinse. Comisia pentru buget, finanțe din Senat a întocmit un Raport de admitere cu amendamente respinse și votat cu majoritate. (9 voturi pentru, 3 împotrivă).



Go to top