Coaliția securisto-socialistă respinge transparența și instituirea unui control parlamentar real asupra ANRE

Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins două inițiative legislative ale USR care ar fi contribuit la creșterea controlului parlamentar asupra Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și la creșterea transparenței activității consiliilor locale și județene.
 
Astfel, prima inițiativă legislativă depusă de Cristina Prună ar fi crescut eficiența funcției de control parlamentar asupra activității ANRE, propunând ca raportul de activitate al instituției trebuie să fie dezbătut și votat de cele două Camerele ale Parlamentului, iar în caz de respingere, mandatele membrilor comitetului de reglementare să înceteze de drept.
 
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen, senatorul USR Irineu Darău a argumentat că ANRE are o funcție extrem de importantă și ar trebui ca ativitatea ei să fie complet depolitizată, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci ar trebui ca Parlamentul să-și exercite un control real.
 
Irineu Darău: În condițiile în care toți membrii din Comitetul de reglementare al ANRE au toți istoric politic: președinte, deputat PSD cu 4 mandate la activ, numit în 2017 de Dragnea; vicepreședinte - deputat PD, PDL, PNL cu 5 mandate la activ; a fost și dl Stănescu cu 2 mandate de deputat PSD; alți membri - fost senator PSD cu 3 mandate de deputat, fost candidat ALDE pentru Senat, președinta organizației de femei PSD Olt.  Deci putem vorbi astăzi de un ANRE depolitizat?! Dacă e așa, iar parlamentul votează numirea în Consiliul de Supraveghere, de ce să nu instituim un control parlamentar real si asupra activității ANRE?
 
Inițiativa legislativă a fost respinsă și la Camera Deputaților, a fost respinsă și de Plenul Senatului, unde 79 de senatori ai coaliției PSD-PNL-UDMR au votat PENTRU raportul de respingere și 31 IMPOTRIVĂ.
 
A doua inițiativă legislativă preveda ca în cadrul consiliilor locale, documentația completă să fie transmisă consilierilor cu 5 zile calendaristice înainte de data la care urmează să aibă loc ședința consiliului local, în caz contrar discutarea proiectelor să fie amânată. Măsura ar fi dus la o transparentizare a activității consiliilor locale, proiectul fiind un remediu pentru cazurile în care documentația este transmisă fie foarte târziu, fie nu este transmisă deloc.
 
Andrei Postică: ”Consilierii locali din toată țara se confruntă cu lipsa de transparență a aparatelor administrative. Acest lucru este cauzat, de regulă, de faptul că deseori, documentația privind hotărâri importante pentru viața comunităților sunt trimise cu puțin timp înaintea ședințelor sau, și mai grav, nu sunt trimise deloc. Astfel, decizii importante sunt luate în necunoștință de cauză de consilieri, care nu au timp să studieze documentele. Desigur, sunt și aleși locali care nici măcar nu le studiază, ci ridică mâna după cum dictează interesele partidului, nu ale cetățenilor.”
 
Inițiativa legislativă, care fusese adoptată de Camera Deputaților, a fost respinsă de senatorii coaliției de guvernământ, cu75 de voturi PENTRU raportul de respingere și 34 ÎMPOTRIVA.


Go to top