Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Remus Negoi: ”Ce facem cu Castelul Regal din Mamaia?”

Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi, salută reîntoarcerea, după aproape 20 de ani, a Palatul Regal din Mamaia în proprietatea statului român, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Într-o declarație politică, senatorul Remus Negoi arată că aceasta imensă veste, o veste foarte bună ridică o întrebare la fel de importantă: ce facem mai departe cu Palatul Regal din Mamaia pentru a-l reîntoarce la gloria de altădată?

Remus Negoi: Avem datoria de a face tot ce ne stă în putință pentru a repara ticăloșiile trecute. Revenirea Palatului Regal în patrimoniul statului român ne dă oportunitatea de a repara și a reda strălucirea de altă dată a acestuia. Ne dă posibilitatea de a rescrie pagini din istorie șterse, arse sau mâzgălite de niște inculți ticăloși, care au administrat Constanța!”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Constanta amintește că decizia ÎCCJ arată că vânzarea Palatului Regal, în anul 2003, a fost ilegală și că Tribunalul Constanța, precum și Curtea de Apel Constanța au constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare a Palatului Regal. ”Ticăloșiile pesediste ale fostei administrații locale Radu Mazăre au fost devoalate oficial. Astfel,  vânzarea încheiată între compania Mamaia SA și o firmă privată, pe seama castelului, este ilegală. ”Costurile acestei ticăloșii sunt aproape incomensurabile!” conchide senatorul USR de Constanța, Remus Negoi.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Ce facem cu Castelul Regal din Mamaia
 
Așa cum se știe, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, după aproape 20 de ani, Palatul Regal din Mamaia este preluat din nou în proprietatea statului român. Eu o imensă veste, o veste foarte bună. Întrebarea este – ce facem mai departe?
 
Decizia ÎCCJ spune că vânzarea Palatului Regal, în anul 2003, a fost ilegală. Ca efect, monumentul se întoarce în patrimoniul statului. Din punct de vedere istoric, de-a lungul timpului și Tribunalul Constanța, dar și Curtea de Apel Constanța au decis că există o  nulitate absolută a contractului de vânzare cumpărare a Palatului Regal. Ticăloșiile pesediste ale fostei administrații locale Radu Mazăre au fost devoalate oficial. Astfel,  vânzarea încheiată între compania Mamaia SA și o firmă privată, pe seama castelului, este ilegală. Costurile acestei ticăloșii sunt aproape incomensurabile!...
 
Noi trebuie să vedem, mai departe, ce facem? 
 
Aruncând o privire către istoria acestei clădiri emblematice pentru Dobrogea și pentru România, Palatul Regal din Mamaia a fost reședința de vară a regelui Ferdinand. Construcția a fost efectuată între anii 1923 și 1926. Ulterior, clădirea a făcut parte din proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. După venirea comuniștilor la putere, în 1948, imobilul a fost naționalizat. După revoluția din 1989, castelul a ajuns în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA. Dezastrul a început din 2003, când  Castelul Regal a fost vândut de administrația Mazăre la un preț mult prea mic față de valoarea lui reală. Mai mult, ticăloșii găștii pesediste a lui Radu Mazăre, au făcut tranzacția fără înștiințarea Ministerului Culturii sau a Direcției Județene de Cultură Constanța, deci fără exercitarea dreptului de preemțiune al statului. 
 
Fiind, de-a lungul timpului orice altceva decât un monument istoric, fosta reședință de vară a Reginei Maria a fost, pe rând, club, discotecă sau bar. În 2012, urmare a unui incendiu puternic, mai bine de jumătate din clădire a fost distrusă.
 
Avem datoria de a face tot ce ne stă în putință pentru a repara ticăloșiile trecute. Revenirea Palatului Regal în patrimoniul statului român ne dă oportunitatea de a repara și a reda strălucirea de altă dată a acestuia. Ne dă posibilitatea de a rescrie pagini din istorie șterse, arse sau mâzgălite de niște inculți ticăloși, care au administrat Constanța!”



Go to top