Senatorul USR Dragoș Popescu: ”Nu putem alege aerul pe care-l respirăm. Este de datoria noastră să ne asigurăm că nu ne otrăvim singuri!”

Senatorul USR Dragoș Popescu, a participat, în perioada 18-19 noiembrie, la cel de-al treilea Forum al UE pentru aer curat, eveniment organizat de către Comisia Europeană și Spania, pentru a discuta despre îmbunătățirile ulterioare ale calității aerului. Conferinţa, care a avut loc la Madrid, a reunit factorii de decizie, părțile interesate și experți din întreaga Uniune Europeană.
Conform celor mai recente rapoarte ale Agenției Europene de Mediu publicate, peste 360.000 de persoane au murit prematur din cauza expunerii la diferite surse de poluare a aerului în UE în 2019, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre aceste decese ar fi putut fi evitate dacă statele membre ale UE ar fi atins noul nivel orientativ al OMS pentru calitatea aerului de 5 µg/m3.
Dragoș Popescu: ”Al treilea forum al UE pentru aer curat a abordat șase subiecte: (1) poluare zero: calitatea aerului și sănătatea; (2) implicarea cu orașele și cetățenii; (3) conectarea aerului curat, cu clima și recuperarea; (4) poluarea aerului, schimbările climatice și biodiversitatea; (5) accesul la justiție și dreptul la aer curat; și (6) calitatea aerului: revizuirea normelor UE. Dacă ar fi să sintetizăm cele discutate, am putea spune că neputând alege ce respirăm, accesul la aer curat trebuie să fie un drept individual, ceea ce – mai departe- rezultă că fiecare dintre noi trebuie să devenim parte a soluției pentru această problemă.”
La forumul de la Madrid au participat, printre altii: Virginijus Sinkevičius (comisar pentru mediu, oceane și pescuit), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (director general al Organizației Mondiale a Sănătății), Michael Bloomberg (Reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru ambiții și soluții climatice) și José Luis Martinez Almeida (primarul Madridului).
Delegația parlamentară română a fost compusă din Ion-Dragoș Popescu şi Oana-Alexandra Cambera.
În cadrul forumului a fost lansată aplicația mobilă „Indexul european al calității aerului”. Dezvoltată de Agenția Europeană de Mediu și Comisia Europeană, indexul permite utilizatorilor să înțeleagă mai multe despre calitatea aerului și impacturile asociate acolo unde locuiesc, lucrează sau călătoresc.
Rezultatul discuțiilor din cadrul forumului va ajuta la revizuirea în curs a normelor UE privind calitatea aerului înconjurător. În paralel, o consultare publică deschisă va continua să colecteze opinii cu privire la viitorul politicii UE privind aerul curat și rămâne deschisă pentru feedback până la data de 16 decembrie 2021.
 


Go to top