Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic: ”Probelma terorismului se rezolva prin colaborare multilaterală și operaționalizarea unor mecanisme regionale și globale eficiente”

Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei, a participat, joi, 15 aprilie 2021, la Conferința parlamentară „Provocări globale și amenințări în contextul pandemiei de COVID-19: Terorismul și extremismul violent”.

Evenimentul, co-organizat de Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), Adunarea Parlamentară a OSCE (APOSCE), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Biroul Naţiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului şi Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente, se înscrie în seria de evenimente privind combaterea terorismului și extremismului violent, organizate în 2017 şi 2019, în parteneriat cu organizaţiile amintite.
Conferința a avut loc on-line și printre participanți s-au numărat parlamentari din statele membre ale adunărilor parlamentare organizatoare, reprezentanți ai Națiunilor Unite, Uniunii Europene și OSCE, oficiali din SUA și Federația Rusă, precum și membri ai corpului diplomatic.

În cadrul dezbaterilor, Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic a prezentat inițiativa României de înființare a unei Curți internaționale împotriva terorismului, argumentând că natura globală a amenințării teroriste impune o strânsă colaborare multilaterală a instituțiilor naționale relevante și operaționalizarea unor mecanisme regionale și globale eficiente.

Sebastian Cernic: ” Evaluarea ameninţării terorismului împreună cu sustenabilitatea democraţiei în faţa pandemiei de COVID-19 reprezintă puncte cheie in contextul actual. Prevenirea şi combaterea terorismului şi a extremismului violent alături de promovarea şi protejarea drepturilor victimelor, constituie angajamente de drept ale României la scară internațională.”

Alte subiecte abordate în cadrul celor patru sesiuni de dezbateri au vizat cadrul juridic de cooperare internaţională în eforturile pentru prevenirea şi combaterea terorismului şi extremismului violent; promovarea şi protejarea drepturilor victimelor actelor teroriste şi răspunsul la nevoile acestora; evaluarea ameninţării terorismului şi a măsurilor de combatere a extremismului violent; democraţiile în faţa pandemiei de COVID-19. Participanții au evidențiat importanța dimensiunii parlamentare a eforturilor de combatere a terorismului și au subliniat necesitatea unei colaborări internaționale eficiente.
Evaluarea ameninţării terorismului împreună cu sustenabilitatea democraţiei în faţa pandemiei de COVID-19 reprezintă puncte cheie in contextul actual. Prevenirea şi combaterea terorismului şi a extremismului violent alături de promovarea şi protejarea drepturilor victimelor, constituie angajamente de drept ale României la scară internațională.


Go to top