Senatorul USR PLUS Remus Negoi: ”Spațiile Fundației de tineret trebuie să fie ale tinerilor, nu închiriate pentru activități comerciale ce nu au legătură cu tinerii!”

Senatorul USR PLUS de Constanța, Remus Negoi cere ca patrimoniul defunctului UTC și gestionat de Fundațiile de Tineret să fie folosit în exclusivitate pentru acțiuni și activități ale tinerilor.
 
Într-o declarație politică, Remus Negoi arată că în județul Constanța, în patrimoniul Fundației Județene pentru Tineret, există o Casă a Tineretului (în Mangalia) și un Monument al Tineretului de la Straja, dar realitatea din teren arată cum spaţiile dedicate tinerilor (în cazul Casei Tineretului Mangalia) sunt închiriate diverselor firme (şcoală de şoferi, birou notarial, etc.).
 
Remus Negoi: ”Tinerii din Constanţa, adică aceia care își doresc ca patrimoniul fostului UTC să fie realmente în folosul lor, au depus o iniţiativă legislativă care prevede dizolvarea actualelor fundaţii de tineret şi obligativitatea ca, în cadrul Consiliilor Judeţene, să existe o structură (un Consiliu de tineret), iar fostul patrimoniu UTC să parvină acestor instituţii abilitate pentru desfăşurarea activităţilor în mod special pentru tineri. Această inițiativă (L541/2020) a trecut tacit de Senat şi a fost dezbătută în comisia de tineret şi sport şi comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor.”
 
Senatorul USR PLUS de Constanța, Remus Negoi, consideră că este imperios necesar ca un patrimoniu de așa însemnătate, care trebuie să aibă impact asupra și să fie pus la dispoziția tinerilor iar trebuie să intre pe făgașul normal: ”Fără administrări pentru buzunarele unora, ci numai pentru tineri.”
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Fundațiile de tineret și patrimoniul pe care îl dețin acestea
 
Există, în toată țara, multe obiecte patrimoniale pe care, înainte de 1989, le administra defunctul UTC (Uniunea Tineretului Comunist). Fostul patrimoniu UTC se află, în prezent, în administrarea unor așa-numite Fundaţii de tineret, preluate în baza unui proces verbal semnat, prin care aceste fundaţii se asigură că desfăşoară activităţi cu şi pentru tineri. În județul Constanța, de exemplu, în patrimoniul Fundației Județene pentru Tineret Constanța există o Casă a Tineretului (în Mangalia) și un Monument al Tineretului de la Straja.
Realitatea din teren arată cum spaţiile dedicate tinerilor (în cazul Casei Tineretului Mangalia) sunt închiriate diverselor firme (şcoală de şoferi, birou notarial, etc.). Și acest lucru se întâmplă nu numai în județul Constanța, ci și în țară.
Legea 146/2002 prevede structura organizaţională a fundaţiilor de tineret. Ministerul Tineretului şi Sportului refuză totuşi, încă din 2002, să emită un regulament de aplicare a prezentei legi. Mai mult de atât, Fundaţia de Tineret din Constanţa este deţinută și condusă ilegal de o persoană condamnată penal şi cercetată în alte două dosare. Fundaţia de Tineret din Constanţa este condusă din 2017 până în prezent de fosta soţie a celui care a condus această fundaţie din 1990, pentru 27 de ani. Cu alte cuvinte, fundația este lăsată moștenire, la fel și patrimoniul pe care îl administrează în mod cu totul imoral.
Pe de altă parte, tinerii din Constanţa, adică aceia care își doresc ca patrimoniul fostului UTC să fie realmente în folosul lor, au depus o iniţiativă legislativă care prevede dizolvarea actualelor fundaţii de tineret şi obligativitatea ca, în cadrul Consiliilor Judeţene, să existe o structură (un Consiliu de tineret), iar fostul patrimoniu UTC să parvină acestor instituţii abilitate pentru desfăşurarea activităţilor în mod special pentru tineri. Această inițiativă (L541/2020) a trecut tacit de Senat şi a fost dezbătută în comisia de tineret şi sport şi comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor.
Este imperios necesar ca un patrimoniu de așa însemnătate, care trebuie să aibă impact asupra și să fie pus la dispoziția tinerilor, trebuie să intre pe făgașul normal. Fără administrări pentru buzunarele unora, ci numai pentru tineri.”
 
 


Go to top