Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Remus Negoi: ”Ansamblul Rupestru de la Murfatlar trebuie să fie în patrimoniul mondial UNESCO”

Senatorul USR PLUS de Constanța, Remus Negoi, face o pledoarie pentru includerea ansamblului rupestru de la Murfatlar în patrimoniul mondial UNESCO.

Într-o declarație politică, Remus Negoi arată că bisericile din cretă de la Murfatlar sunt impresionante, un labirint cu biserici vechi și chilii sculptate în cretă, ce se aseamănă cu orașele subterane de la Cappadocia, dar la o scară mult mai mică. Dar, cu toate că reprezintă un ansamblu arheologic important pentru istoria începuturilor creștinismului în zona danubiano-pontică, ele nu au putut fi vizitate niciodată de publicul larg.
 
Remus Negoi: ”Dorim ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Din 1991 situl a fost inclus pe lista indicativă UNESCO, însă de atunci au eșuat toate măsurile pentru conservarea și consolidarea acestui obiectiv, care ar putea deveni cea mai importantă atracție turistică din județul Constanța. Vestea bună este că, pentru prima oară în istoria post-decembristă, s-au alocat de puțin timp sume importante pentru un proiect de conservare, protejare și punere în valoare a Ansamblului rupestru de la Murfatlar, iar ulterior va fi realizat și un plan, mult mai costisitor, pentru execuția lucrărilor.”
 
În încheierea declarației sale politice, senatorul USR PLUS de Constanța, Remus Negoi, face apel la toți parlamentarii să susțină un roiect major, care ar viza conservarea și restaurarea monumentului istoric, stabilizarea versantului, captarea și dirijarea apelor freatice, realizarea unor acoperiri de protecție cu menținerea sau eliminarea structurii din beton construită în anii ’70, dar și realizarea unor circuite de vizitare, amenajări peisagistice și a unui muzeu de sit, un centru de primire a vizitatorilor, în care ar putea fi organizate și expoziții. Proiectul ar putea să se încheie cu succes, prin recunoașterea sa internațională și includerea în patrimoniul universal UNESCO.
 
Iată, în continuare, declarația politică în integralitatea ei:
 
 
”Ansamblul Rupestru de la Murfatlar trebuie să fie în patrimoniul mondial UNESCO
 
Ansamblul Rupestru sau Bisericile din cretă de la Murfatlar sunt impresionante, însă, ele nu au putut fi vizitate niciodată de publicul larg. Fiind un labirint cu biserici vechi și chilii sculptate în cretă, reprezintă locul în care s-ar fi născut creștinismul modern. Ele se aseamănă cu orașele subterane de la Cappadocia, utilizate în mare parte de primii creștini, ca locuri de refugiu înainte de legiferarea creștinismului ca religie acceptată, însă sunt construite la o scară mult mai mică.
Ne dorim ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Din 1991 situl a fost inclus pe lista indicativă UNESCO, însă de atunci au eșuat toate măsurile pentru conservarea și consolidarea acestui obiectiv, care ar putea deveni cea mai importantă atracție turistică din județul Constanța. Vestea bună este că, pentru prima oară în istoria post-decembristă, s-au alocat de puțin timp sume importante pentru un proiect de conservare, protejare și punere în valoare a Ansamblului rupestru de la Murfatlar, iar ulterior va fi realizat și un plan, mult mai costisitor, pentru execuția lucrărilor.
Ansamblul rupestru de la Murfatlar cuprinde biserici și chilii sculptate în cretă
Bisericile din cretă, situate la baza dealurilor din Murfatlar, sunt impresionante, însă ele nu au putut fi vizitate niciodată de publicul larg. Acest adevărat labirint, cu biserici vechi și chilii sculptate în cretă, a fost descoperit întâmplător în urmă cu 64 de ani, în timpul unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare a cretei lângă cariera antică de la Murfatlar.
Estimarea perioadei în care s-au întemeiat așezările s-a făcut pe baza unei scrieri din naosul bisericii B4, unde era inscripționat ”leat 6500”, respectiv anul 992. Ele nu au funcționat în același timp, dar au fost locuite atât de călugări, cât și de persoanele care lucrau în acea vreme la carieră.
Arheologii au solicitat oprirea exploatării în zonă și în cadrul cercetărilor au descoperit mai multe chilii, locuințe și galerii,toate săpate în pereții din cretă.
Săpăturile la ansamblul rupestru de la Murfatlar s-au desfășurat până în anul 1962, fiind realizate în acest timp, 5 campanii de cercetare. În cadrul acestora, au început să fie restaurate anumite părți din complexul rupestru și s-au luat măsuri pentru izolarea sitului arheologic de restul carierei. Lucrările de consolidare și conservare au fost întrerupte în 1962, din cauza lipsei de fonduri.
De-a lungul anilor au fost multe încercări pentru punerea în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar, însă niciuna nu a fost finalizată. Acum însă, pentru prima oară după 1990, au fost obținute fonduri pentru începerea lucrărilor de punere în valoare a monumentului.
Pe 6 septembrie 2021, Consiliul Județean Constanța au semnat contractul de proiectare pentru conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar. Contractul vizează proiectarea la fazele SF/DALI și Proiect Tehnic și este în valoare de 2.300.000 de lei fără TVA, suma fiind finanțată prin fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 5D. Execuția lucrărilor este estimată la 15 milioane de Euro și ar urma să fie finanțată prin Programul Operațional Regional 2021- 2027.
Proiectul vizează conservarea și restaurarea monumentului istoric, stabilizarea versantului, captarea și dirijarea apelor freatice, realizarea unor acoperiri de protecție cu menținerea sau eliminarea structurii din beton construită în anii ’70, dar și realizarea unor circuite de vizitare, amenajări peisagistice și a unui muzeu de sit, un centru de primire a vizitatorilor, în care vor fi organizate și expoziții.
Există însă și multe nereguli. De exemplu, la nici un kilometru de Ansamblul Rupestru și de orașul Murfatlar, există un poligon de tragere care nu mai este folosit în acest scop, pentru că la o jumătate de kilometru trece autostrada. Acest teren, care aparține de MApN, având o suprafață de 225 de hectare, este folosit pentru distrugere de muniții. Din cauza exploziilor, geamurile locuințelor vibrează, locuințele vibrează, oamenii sunt afectați. La fel de afectat este și Ansamblul Rupestru.
La fel, există înregistrări audio-video din care se poate vedea și un alt aspect - se încarcă / descarcă tehnică militară de 80 de tone (tancuri, de exemplu) chiar în fața Ansamblului Rupestru, iar vibrațiile sunt atât de mari, încât s-au prăbușit câteva galerii. 
Așadar, vă invit pe toți să punem umărul la salvarea și punerea în valoare a acestei adevărate bijuterii istorice și arhitecturale. O putem face dacă, pe de o parte, susținem direct și indirect reabilitarea Ansamblului Rupestru de la Murfatlar, iar pe de altă parte să facem minimul efort de a nu-l mai afecta.
Mai mult, vă cer sprijinul pentru a duce acest monument unic și foarte fragil către patrimoniul mondial UNESCO.”



Go to top