Inițiativa legislativă USR care asigură la timp analize gratuite femeilor însărcinate primește prima undă verde la Senat

Inițiativa parlamentarilor USR Oana Țoiu și Adrian Wiener privind accesul gratuit şi la timp al femeilor însărcinate la servicii şi analize de monitorizare a sarcinii şi lăuziei a primit raport de admitere de la Comisia pentru sănătate din Senat. Conform inițiativei, femeile însărcinate sau lăuze vor putea face analize în maximum 5 zile de la prescriere, indiferent dacă plafonul lunar a fost sau nu depășit în unitatea medicală la care merg. 

Mai exact, gravidele și lăuzele vor fi incluse în Programul Monitor, în care sunt incluși şi pacienții cu cancer, diabet, boli neurologice grave, boli cardiovasculare sau boli cronice renale și care beneficiază deja de această facilitate. Este un program care și-a dovedit eficiența și care trebuie extins. 

”După două sarcini, știu pe pielea mea cât de important este să ai analizele medicale complete la timp și vreau să mă asigur că toate femeile gravide au acces la asta, iar prevenirea bolilor bebelușilor prin prevenție și diagnostic timpuriu salvează și vieți, și bani. Când alții le taxau suplimentar anul acesta pe femeile care au sarcini cu risc sau au născut, prin taxa pe boală, noi munceam alături de mame pentru soluții pentru ele", afirmă deputata USR Oana Țoiu.

”Una dintre cele mai mari vulnerabilități ale sistemului public de sănătate este și asistența medicală în sarcină și lăuzie – intervenții esențiale pentru ameliorarea mortalității materne și infantile – indicatori dureroși, în topul Uniunii Europene, pe care, ca societate, îi ducem cu tristețe. Analizele și evaluările din timpul sarcinii trebuie să fie accesibile și gratuite, fără plafoane sau liste de așteptare. Asta facem prin această propunere legislativă. Este un imperativ de sănătate publică”, susține medicul Adrian Wiener, deputat USR.

România a înregistrat în ultimii ani o creștere accelerată a ratei mortalității materne. Practic, s-a dublat în ultimii ani, fiind mult peste media Uniunii Europene. Dacă în 2019 acest indicator se situa la 8,4/100.000, în 2020 am ajuns la peste 17/100.000, iar în 2022 s-a înregistrat o revenire spre nivelul de dinainte de 2019. De asemenea, este de remarcat că harta acestor decese se suprapune peste harta sărăciei din România, riscul fiind mult mai mare la femeile provenite din grupuri vulnerabile. Datele medicale mai arată că multe dintre sarcinile cu problema sunt identificate chiar la momentul nașterii.  

Inițiativa legislativă a USR urmează acum să fie votată în Plen. Senatul este prima Cameră sesizată


Go to top