Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: „Presa este arma democrației”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, acuză clasa politică că a contribuit activ la procesul de pierdere a independenței presei. Senatorul USR arată că, în prezent, mass-media nu mai este o sursă de încredere, ci „este folosită pe post de armă pentru cel care plătește mai bine”.
Într-o declarație politică, Senatorul USR Cristi Berea arată că  la nivel european sunt luate măsuri pentru garantarea independenței și a puterii presei, fiind adoptat un Regulament european în acest sens. Actul normativ este menit a salvgarda transparența presei, interzice programele spion împotriva jurnaliștilor și determină soluții pentru finanțarea adecvată a activității presei. În plus, senatorul de Iași afirmă că printre măsurile propuse se numără și  „înființarea unui nou Consiliu european al media, ce va fi format din autoritățile naționale de reglementare”.
Cristi Berea: Încrederea pe care cetățenii o au față de presa română a fost zguduită de noile dezvăluiri, iar acum este momentul să reclădim nu doar încrederea acestora, ci și obiectul față de care să poată avea încredere”.
În declarația sa politică, Senatorul USR, Cristi Berea arată că este necesar a proteja independența presei, „pentru a ne asigura că poporul român rămâne informat și că își poate alege sursa de știri într-un mod corect”.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
Presa este arma democrației
În urma descoperirii faptului că în mai multe țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, presa nu mai este o sursă de informație independentă, ci de multe ori este folosită pe post de armă pentru cel care plătește mai bine, Comisia Europeană a intervenit. Vineri a fost introdus un nou proiect de regulament european, pentru a opri deteriorarea situației și pentru a restaura independența presei.
Principiile subliniate prin intermediul acestui proiect sunt clare, jurnaliștii trebuie să fie liberi și nepersecutați din cauza muncii lor, iar instituțiile media publice nu trebuie să devină un canal de propagandă pentru nimeni. Independența editorială a redacțiilor trebuie să nu fie în nici un fel influențată de puteri politice sau de companii. Acest lucru se poate asigura prin transparență. De asemenea, se propune înființarea unui nou Consiliu european al media, ce va fi format din autoritățile naționale de reglementare.
Proiectul urmărește mai multe puncte cheie. Acestea sunt:
  • Protejarea independenței editoriale prin asigurarea transparenței;
  • Interzicerea programelor spion împotriva mass-mediei, a jurnaliștilor și a familiei acestora;
  • Independența mass-mediei de stat prin stabilirea unei finanțări adecvate și ocuparea transparentă a posturilor de administrație;
  • Testarea pluralismului mass-media prin evaluări realizate de statele membre;
  • Transparența publicității de stat prin instituirea unor sisteme obiective;
  • Protejarea conținutului mediatic online prin perfecționarea legislației relevante conținutului mediatic;
  • Introducerea unui drept de personalizare a ofertei mass-media.
Toate acestea sunt de mare importanță pentru a ne asigura că poporul român rămâne informat și că își poate alege sursa de știri într-un mod corect și nu unul înșelător. Încrederea pe care cetățenii o au față de presa română a fost zguduită de noile dezvăluiri, iar acum este momentul să reclădim nu doar încrederea acestora, ci și obiectul față de care să poată avea încredere.”
 



Go to top