Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul Gheorghiță Mîndruță: ”Jandarmeria ar putea fi implicată în protejarea pădurarilor și a pădurilor!”

Senatorul USR PLUS de Suceava, Gheorghiță Mîndruță, speră că noul SUMAL 2.0 va reuși să rezolve problemele de trasabilitate a recoltării de masă lemnoasă semnalate de activiștii de mediu. În același timp, el se îndoieste de capacitatea SUMAL 2.0 de a reduce situațiile de furt în zonele expuse, personalul silvic fiind expus atacurilor venite din partea celor care exploatează ilegal masa lemnoasă.

Gheorghiță Mîndruță : ”În ciuda faptului că în această țară și-au pierdut viața în ultimii ani 6 pădurari, iar peste 700 au fost agresați de hoții de lemne, nu am cunoștință de nici o inițiativă clară din partea autorităților sau a angajatorului de a asigura protecția personalului silvic, deși această obligație este înscrisă în statutul personalului silvic. Combaterea tăierilor ilegale și a furtului de lemn din pădure necesită un complex de măsuri care să abordeze problemele acestea la baza lor și să fie în acord cu prevederile Regulamentului UE nr. 995 de supraveghere a primei puneri pe piață a lemnului”.

În acest context, având în vedere faptul că gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor fondului forestier constituie o amenințare la adresa siguranței naționale a României (Legea 51/1991 actualizata) senatorul USR PLUS de Suceava întreabă  Ministerul Mediului dacă, în conformitate cu Legea 333/2003 (art. 3, al 1) nu s-ar putea  stabili modalități concrete de organizare și de executare a pazei, după caz, cu efective de jandarmi.

El a adresat trei întrebări în acest sens Ministerului Mediului:
a)     în ce măsură Ministerul Mediului este interesat de implicarea jandarmeriei pentru asigurarea pazei în afara fondului forestier ?
b)    Câte protocoale specifice au fost încheiate cu Jandarmeria în ultimii ani, respectiv de la intrarea în vigoare a modificării Legii 51/1991 din 2015 care include degradarea sau distrugerea pădurii la amenințări la adresa siguranței naționale a României ?
c)    S-au făcut demersuri pentru asigurarea unor echipaj de intervenție la nevoie sau a unor patrule permanente în zonele de risc ?

În încheiere, Senatorul USR PLUS de Suceava Gheorghiță Mîndruță își exprimă speranța că Ministerul Mediului înțelege necesitatea acestor măsuri pentru a crește transparența valorificării resursei, eficacitatea actului de pază și gradul de protecție a personalului silvic expus în teren agresiunilor și presiunilor de tot felul.



Go to top