Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”Este nevoie de un control civil real al acestor structuri de forță, nu trăim în UM România!”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, atrage atenția că încercările actualei coaliții de guvernământ de a oferi un cec în alb și imunitate absolută serviciilor secrete sunt inacceptabile.
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei  cere reprezentanților arcului guvernamental să aibă curaj pentru a-și asuma cu nume și prenume susținerea acestor legi care reprezintă o tentativă de încălcare a drepturilor și libertăților românilor, o uzurpare a statului de drept.
 
Cristian Bordei: ”Este nevoie de un control civil real al acestor structuri, dacă vrem ca suspiciunile și degradarea continuă a încrederii în serviciile secrete să fie oprite. Nu trebuie să reinventăm roata, trebuie doar să ne uităm la modelele altora. În Norvegia nu există o comisie parlamentară, însă există o comisie independentă de experți care supervizează activitatea serviciilor secrete și realizează rapoarte pentru parlament. Comisia are șapte membri, este votată de Parlament, dar din ea fac parte persoane care trebuie să fie apolitice.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei arată că pentru reformarea sistemului este nevoie de regândirea cadrului legal cu privire la securitatea națională iar acesta trebuie să aibă în vedere şi eficientizarea mecanismelor de control asupra serviciilor inclusiv prin soluții ca cele din statele europene dezvoltate.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
Militarizarea “totului
 
Unitatea Militară România - așa titra presa acum câteva zile referitor la legile securității, apărute parcă de nicăieri, dar lucrurile încă nu sunt acolo, din moment ce încă se poate discuta despre acest lucru.
 
Trebuie să remarc modul în care a ajuns acest subiect în dezbaterea publică. Nu există niciun nume care să își asume acest proiect. Le cer curaj colegilor din PSD mai ales, curajul pentru a-și asuma cu nume și prenume susținerea acestor legi. Este interesant de văzut ce fel de politicieni ar sprijini un asemenea afront adus democrației noastre și așa lovită din toate părțile.
 
Trebuie să fim realiști, să ne uităm la restul instituțiilor din țară, la starea acestora și la ce fel de servicii oferă populației. În cele mai multe situații, aceste servicii sunt mediocre. Serviciile secrete nu pot fi departe, departe de ce se întâmplă în Poliția Romană de exemplu. Da, mă refer la corupția instituțională, elefantul roz din cameră pe care nimeni nu-l bagă în seamă. Logica spune că dacă în restul instituțiilor facem o medie a corupției, iar aceasta rezultă X%, serviciile secrete nu pot fi departe de această medie.
 
Sunt instituții în această țară și drept urmare suferă de aceleaşi boli.
 
Este nevoie de un control civil real al acestor structuri, dacă vrem ca suspiciunile și degradarea continuă a încrederii în serviciile secrete să fie oprite. Nu trebuie să reinventăm roata, trebuie doar să ne uităm la modelele altora. În Norvegia nu există o comisie parlamentară, însă există o comisie independentă de experți care supervizează activitatea serviciilor secrete și realizează rapoarte pentru parlament. Comisia are șapte membri, este votată de Parlament, dar din ea fac parte persoane care trebuie să fie apolitice.
 
 
Belgia combină o comisie parlamentară cu o comisie independentă. Comisia independentă este cea care are rolul principal în controlul serviciilor. Trebuie să fie compusă doar din persoane cu minim șapte ani de experiență relevantă, care primesc un mandat reînnoibil de șase ani, pe durata căruia nu mai pot avea alte contracte de muncă. În Olanda există o comisie parlamentară, dar și o comisie de experți care raportează Guvernului. În Grecia, comisia de experți, care acționează separat de comisia parlamentară, trebuie să fie compusă din persoane „cu notorietate și largă acceptare din partea societății”, cu expertiză tehnică și legală, iar această comisie supervizează activitatea de interceptări și preia sesizările din partea cetățenilor.
 
Pentru reformarea sistemului este nevoie de regândirea cadrului legal cu privire la securitatea națională iar acesta trebuie să aibă în vedere şi eficientizarea mecanismelor de control asupra serviciilor inclusiv prin soluții ca cele din statele europene dezvoltate.
 
Nu vedem însă acest lucru în proiectele de lege discutate!”
 



Go to top