Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: ”Cu ochii larg deschiși – cum arată România cu infractori sexuali la catedră, stând în fața copiilor”

Senatorul USR Ștefan Pălărie atrage atenția că Registrul infractorilor sexuali, așa cum este el prevăzut acum în lege, nu-și atinge misiunea pentru care a fost creat.

Într-o declarație politica, senatorul USR de București, Ștefan Pălărie susține că există o realitate la care Parlamentul încă închide ochii, deși societatea reclamă o situație nefirească – infractori sexuali care ajung să stea la catedră sau la capul celor dragi, în spitale sau centre de îngrijire.

Ștefan Pălărie: ”Un profesor de Arte Plastice preda la două dintre cele mai bune unități de învățământ din Buzău, o școală gimnazială și un liceu, deși era înscris în Registrul agresorilor sexuali. În fiecare zi, bărbatul de 40 de ani venea în fața a fete și băieți, chiar și de numai 12 ani, deși a fost condamnat pentru proxenetism, în 2009.”

În declarația sa politică, senatorul Ștefan Pălărie susține că în jumătate dintre direcțiile de asistență socială și protecția copilului (DGASPC-uri) din țară au fost înregistrate sesizări pentru violențe sexuale în perioada 2005-2020 iar agresorii erau angajați ai instituției în timp ce victimele erau minori și persoane cu dizabilități.

Ștefan Pălărie le cere parlamentarilor, indiferent de apartenența politică, să țină ochii larg deschiși și să sprijine modificarea legii și să facă Registrul funcțional!

În continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Cu ochii larg deschiși – cum arată România cu infractori sexuali la catedră, stând în fața copiilor

Dragi colegi,
Există un Registru al infractorilor sexuali, dar el nu-și atinge misiunea pentru care a fost creat. Există o realitate la care Parlamentul încă închide ochii, deși societatea reclamă o situație nefirească – infractori sexuali care ajung să stea la catedră sau la capul celor dragi, în spitale sau centre de îngrijire.

Vă voi prezenta, astăzi, o listă de cazuri doar dintr-o lectură mass-media care ne înfioară.

Un profesor de Arte Plastice preda la două dintre cele mai bune unități de învățământ din Buzău, o școală gimnazială și un liceu, deși era înscris în Registrul agresorilor sexuali. În fiecare zi, bărbatul de 40 de ani venea în fața a fete și băieți, chiar și de numai 12 ani, deși a fost condamnat pentru proxenetism, în 2009.

Să luăm un alt caz, cel puțin la fel de îngrozitor. Un profesor (59 de ani) pune mâna pe fundul unei eleve (14 ani) în timpul orei de muzică. Se întâmpla anul trecut într-o școală din comuna suceveană Todirești. Minora l-a înregistrat audio și video în timp ce agresorul îi făcea avansuri, iar părinții fetei au depus plângere la poliție. Din păcate, el a revenit la catedră.

Un medic rezident dintr-un spital din Cluj a fost condamnat la doar de trei ani de închisoare, după ce a efectuat deja un an în arest preventiv, pentru agresiuni sexuale cu minori. Abuzatorul alegea copii din familii sărace, ușor de manipulat pentru câțiva lei, în fața cărora se masturba sau pe care îi forța să se dezbrace. În cele patru cazuri (doar) probate, victimele erau copii de 12, 9, 8, 6 și 5 ani.
Tot anul acesta, un paramedic SMURD a agresat sexual o pacientă în timp ce aceasta era în ambulanță.

În același timp, în anul școlar 2022-2023, numărul de fapte penale petrecute în școli a crescut cu peste 83% numărul de față de anul precedent. Asta în contextul în care în continuare vorbim de o subraportare semnificativă, mai ales când vorbim de agresiunile sexuale împotriva minorilor, în mediul rural. Așa se face că 77% dintre faptele penale din mediul școlar s-au înregistrat în mediul urban.
În jumătate dintre direcțiile de asistență socială și protecția copilului (DGASPC-uri) din țară au fost înregistrate sesizări pentru violențe sexuale în perioada 2005-2020. Agresorii erau angajați ai instituției, iar victimele erau minori și persoane cu dizabilități din centre sau minori aflați în asistență maternală, după cum arată o anchetă jurnalistică.

Ne confruntăm cu o criză care necesită acțiune imediată. Fiecare zi pierdută, în care nu implementăm aceste modificări pentru modificarea Registrului agresorilor sexuali, înseamnă mai multe victime nevinovate.

Vă îndemn să țineți ochii larg deschiși și să sprijiniți modificarea legii care face Registrul funcțional!”
 
 



Go to top