Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Silvia Dinică: ”Traficul de persoane – o problemă în plus, pe lângă situațiile grave declanșate de război”

Senatoarea USR de București, Silvia Dinică, avertizează că fluxul enorm de refugiați din calea războiului din Ucraina oferă o șansă în plus pentru traficanții de persoane.
Într-o declarație politică, Silvia Dinică arată că apelurile disperate de semnalare a pericolelor cu care se confruntă refugiații ucraineni au fost transmise de ONG-uri împotriva traficului de persoane (RoTIP) și ignorate de ministere și instituțiile publice, neexistând nici o măsură luată pentru prevenirea și combaterea acestei situații!
 
Silvia Dinică: ”În ultimele zile, în România au intrat peste 100.000 de refugiați ucraineni,  printre care zeci de mii de femei și copii. Din cauza șocului și a situației sensibile în care se află, oameni sunt vulnerabili și riscă să accepte ajutor fără să realizeze că  ajunge pe mâna unei rețele de traficanți de persoane. Mii de oamenii își oferă sprijinul prin voluntariat, dar traficanții de copii sau proxeneții se infiltrează  printre cei cu intenții bune, și racolează refugiați.” 
 
În declarația sa politică, senatoarea USR de București, Silvia Dinică, amintește că România este principala țară sursă pentru victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană și conform ultimului raport publicat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru traficul de persoane: „guvernul nu a finanțat suficient serviciile de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii, predispuse să retrăiască trauma și riscând să fie traficate din nou.
”Nu putem permite ca persoanele care sunt supuse unui șoc din cauza războiului, să devină și victime ale traficului de persoane!” este concluzia declarației politice a Silviei Dinică.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Traficul de persoane – o problemă în plus, pe lângă situațiile grave declanșate de război
 
România este principala țară sursă pentru victimele traficului de persoane din Uniunea Europeană.
Conform ultimului raport publicat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru traficul de persoane: „guvernul nu a finanțat suficient serviciile de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii, predispuse să retrăiască trauma și riscând să fie traficate din nou. Având în vedere că guvernul a alocat resurse suficiente unui plan scris, care, dacă ar fi pus în aplicare, ar constitui eforturi semnificative în vederea îndeplinirii standardelor minime, România a primit o derogare de la retrogradarea la Nivelul 3, care s-ar fi impus, conform Legii cu privire la protecția victimelor traficului de persoane.”
 
În timp ce legile sunt doar pe hârtie, în practică nu se vede nici o îmbunătățire a situației.  Cu toate acestea, România rămâne fruntașă pe lista de supraveghere a Departamentului de Stat privind traficul de persoane, respectiv la Nivelul 2 (Tier 2 Watchlist), pentru al treilea an la rând.
 
Traficanții au profitat de pe urma pandemiei de Covid-19 pentru a obține profituri semnificative și și-au intensificat activitatea conform Raportului Comisiei Europene privind victimele traficului de persoane. Acum, în perioada dificilă cu care ne confruntăm, traficanții se folosesc de criza cauzată de războiul din Ucraina pentru a atrage noi victime.
 
Apelurile disperate de semnalare a pericolelor cu care se confruntă refugiații ucraineni au fost transmise de ONG-uri împotriva traficului de persoane (RoTIP) și ignorate de ministere și instituțiile publice, neexistând nici o măsură luată pentru prevenirea și combaterea acestei situații! De exemplu, în județul Galați au fost deja identificate cazuri de recrutare a victimelor de la frontieră și cu siguranță nu este singurul județ în care au loc astfel de acțiuni.
 
În ultimele zile, în România au intrat peste 100.000 de refugiați ucraineni,  printre care zeci de mii de femei și copii. Din cauza șocului și a situației sensibile în care se află, oameni sunt vulnerabili și riscă să accepte ajutor fără să realizeze că  ajunge pe mâna unei rețele de traficanți de persoane.
 
Urmărind faptul că mii de oamenii își oferă sprijinul prin voluntariat, traficanții de copii sau proxeneții se infiltrează  printre cei cu intenții bune, și racolează refugiați.  S-au identificat câteva modalități prin care refugiații ar putea să cadă în capcana traficanților, în lipsa unei atenții sporite: „inducerea în eroare pentru oferirea unor servicii gratuite de cazare sau transport,  promisiunea unui fals loc de muncă în alt oraș sau în alt stat membru UE,  solicitarea unor servicii, uneori imorale, în schimbul unui pretins ajutor în vederea reîntregirii familiale.”
 
E necesar ca instituțiile statului să coordoneze eficient ajutorul oferit de cetățeni și să se implice printr-o verificare și reglementare legală. Trebuie luate măsuri pentru protejarea atât a românilor, cât și a celor ce intră și părăsesc țara în timpul războiului. Îi cer public Ministrului de Afaceri Interne, Lucian Bode, să conștientizeze gravitatea și amploarea situației în care ne aflăm și să ia măsuri în combaterea acestei probleme cât mai rapid posibil.
 
Nu putem permite ca persoanele care sunt supuse unui șoc din cauza războiului, să devină și victime ale traficului de persoane!”



Go to top