Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii USR au votat împotriva numirii judecătorului Marian Budă ca membru CSM deoarece procedurile nu au fost corect îndeplinite

Senatorii USR au votat împotriva validării numirii judecătorului Marian Budă ca membru al CSM considerând că procedurile legale nu au fost respectate pe deplin.
Astfel, cererea privind validare dl judecător Marian Budă ca membru CSM nu este adresată Senatului de către CSM în ansamblul său, ci de președintele interimar al acestuia, dl judecător Bogdan Mateescu.  Conform prevederilor legale, ”Consiliul Superior al Magistraturii alcătuieşte lista finală cuprinzând magistraţii aleşi potrivit prevederilor art. 8 alin. (3) şi art. 16 alin. (2) şi o transmite Biroului permanent al Senatului”, ori Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a întrunit pentru a alcătui lista -chiar cuprinzând un singur nume – ce urma a fi adresată Biroului Permanent.
De asemenea, însăși îndeplinirea funcției de președinte ”interimar” al CSM de către Bogdan Mateescu este pusă la îndoială de către o bună parte a membrilor CSM, existând posibilitatea ca actele semnate de dumnealui în această calitate să fie contestate.
Pentru situația vacantării funcției de președinte CSM există o reglementare expresă în lege, care nu a fost însă aplicată și anume art. 24 alin. (6) coroborat cu art. 24 alin. (2) din Legea nr. 317/2004, potrivit careia “în caz de vacanţă a funcţiei de preşedinte sau de vicepreşedinte se aplică procedura prevăzută la alin. (2)”, respectiv organizarea de alegeri în cadrul Secţiei corespunzătoare pentru desemnarea candidatului în funcţia devenită vacantă” procedură de alegere care nu s-a înfăptuit.



Go to top