Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Inițiativă legislativă USR: Fără securiști în Academia Română!

Senatorul USR de Timiș Raoul Trifan a depus o inițiativă legislativă care interzice foștilor securiști sau colaboratori ai securității comuniste să poată deveni membri ai Academiei Române.

„Academia Română ar trebui să adune laolaltă nu numai oameni care au creat opere excepționale în domeniile lor, dar care sunt repere morale, modele vii ale civismului și valorilor democratice. Menținerea la un nivel înalt a standardelor de integritate profesională și morală nu face altceva decât să consolideze statutul de care trebuie să se bucure Academia Română”, afirmă Raoul Trifan, senator USR.

Conform inițiativei, nu pot deveni membri al Academiei Române cetățenii pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, prin care se constată că au fost lucrători sau colaboratori ai Securității și au desfășurat activități de poliție politică, și nici cetățenii pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă de condamnare la pedeapsa privativă de libertate, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea de drept sau reabilitarea judecătorească.

„Este imperativ să garantăm că Academia Română este compusă din oameni integri, care să ofere contribuții de valoare pentru progresul științific și cultural al țării noastre și care nu au adus atingere, prin acțiunile lor, libertăților și demnității umane”, susține Raoul Trifan, senator USR.



Go to top