Senatoarea USR Anca Dragu: ”PNL și PSD îngroapă PNRR și viitorul României”

Senatoarea USR Anca Dragu acuză partidele din arcul guvernamental că, prin neîndeplinirea la timp a jaloanelor din Planul Național de Redresare şi Reziliență, periclitează proiecte de miliarde de euro, care ar fi contribuit la dezvoltarea României.
Într-o declarație politică, Anca Dragu, care a fost și Ministru de Finanțe, consideră că gestionarea PNRR constituie cel mai mare eșec al guvernării Ciucă-Ciolacu.
Anca Dragu:PNRR-ul este în aer. Coaliția a tergiversat reformele stabilite ca jaloane în cadrul PNRR, iar astăzi ne trezim că România va pierde miliarde de euro din acest motiv. Problema este că România nu își permite să piardă acești bani. Care este soluția guvernului? Să acopere sumele pe care nu reușește să ale atragă în acest an din componenta de împrumut a PNRR, împrumutându-se pe piața externă la dobânzi de 7%? Și asta pentru că evită reformele prevăzute în PNRR, pentru că îi protejează pe speciali, pentru ca de oamenii de rând nu le pasă!”
În declarația sa politică, senatoarea USR de București, Anca Dragu, argumentează că în ceea ce privește sumele atrase, situația a rămas neschimbată din octombrie 2022, România obținând doar 6,3 miliarde euro, dintre care 3,7 miliarde euro din prefinanțare + 2,6 miliarde euro pentru Cererea de Plată nr. 1. Dacă ritmul optim de depunere a cererilor de plată ar fi fost respectat și dacă jaloanele ar fi fost îndeplinite, Cererea de Plată nr. 2 ar fi fost aprobată, iar până în acest moment, România ar fi atras 9,1 miliarde euro.
Concluzionând, Anca Dragu afirmă că PNL - PSD, în loc să aducă bunăstare, să genereze bogăție, să atragă bani pentru școli și spitale "ca afară", ei ii țin pe oameni în sărăcie, ii fac dependenți de un voucher pentru hrană, gaze sau energie electrică. România este o țară bogată, iar românii, cu un guvern competent, ar putea fi - și chiar ar trebui să fie - cetățeni europeni bogați, de prim rang!
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”PNL și PSD îngroapă PNRR și viitorul României
Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
Planul Național de Redresare și Reziliență a fost creat de Comisia Europeană pentru a pune la dispoziția guvernelor naționale fonduri nerambursabile si împrumuturi ieftine pentru redresarea economiilor europene după pandemie și transformarea acestora astfel încât sa poată face față oricăror provocări.
Prin PNRR, România ar fi trebuit să primească, până în 2026, 29,2 miliarde de euro (14,3 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi), bani condiționați de îndeplinirea reformelor asumate. Problema este că până în prezent, România ar fi trebuit să atingă, de la începutul implementării PNRR, un număr de 164 de ținte și jaloane, din care a îndeplinit doar 92 (adică 56% din obligații), restul de 72 fiind încă în derulare, blocate sau bifate doar ”din pix”, unele fără să răspundă propriilor angajamente.
În ceea ce privește sumele atrase, situația a rămas neschimbată din octombrie 2022, România obținând doar 6,3 miliarde euro, dintre care 3,7 miliarde euro din prefinanțare + 2,6 miliarde euro pentru Cererea de Plată nr. 1. Dacă ritmul optim de depunere a cererilor de plată ar fi fost respectat și dacă jaloanele ar fi fost îndeplinite, Cererea de Plată nr. 2 ar fi fost aprobată, iar până în acest moment, România ar fi atras 9,1 miliarde euro. Oricum, din acești bani nici jumătate de miliard de euro nu a fost cheltuit, ei zac în conturile Băncii Naționale.
Ultima cerere de plată depusă de România este Cererea numărul 2, care corespunde țintelor și jaloanelor din Trimestrul 1 și Trimestrul 2 ale anului trecut, 2022. A fost depusă la 15 decembrie 2022, iar Comisia a indicat, la o primă evaluare, 25 jaloane (dintr-un total de 51) care nu corespundeau minimal cerințelor și angajamentelor din PNRR. În acest moment, România este în perioadă de 6 luni în care mai poate corecta erorile din cererea de plată 2 fără să piardă banii. Dar, în curând, aceasta perioada se termină și guvernul Ciucă-Ciolacu va fi confruntat cu o crunta realitate, aceea a pierderii banilor europeni.
La 31 martie 2023, Ministerul Finanțelor a publicat un documentul referitor la evoluția fluxurilor financiare dintre România și UE, din care reiese că România va reuși să acceseze în anul 2023 doar 1,9 miliarde euro din granturile PNRR. Doar 1.9 miliarde din 29 de miliarde! Aceasta este concluzia la care coaliția de guvernare a ajuns știind că va pierde o plată de 1,3 miliarde din cererea a doua de plată – din cauza jaloanelor de la energie, și va mai pierde încă 3,2 miliarde – valoarea cererii nr. 3 de plată, dependentă de îndeplinirea reformei pensiilor speciale.
Cu toate acestea, membrii coaliției de guvernare continuă să nege că România ar întâmpina probleme în implementarea PNNR-ului și atragerea sumelor aferente reformelor. Fostul premier, Nicolae Ciucă, afirma pe 24 aprilie 2023 că nu există riscul ca România să piardă fonduri europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar banii pentru cea de-a doua cerere de plată urmează să fie primiţi în curând. Însă, nu ar fi prima dată când domnul Nicolae Ciucă nu este conectat la realitatea situației actuale. Și în luna iunie, anul trecut, dumnealui ne asigura că: „Suntem în grafic pentru a obține 10 miliarde euro din PNRR în 2022”. În realitate, tranșa 1 din PNRR a fost de 2,6 miliarde. Domnul Marcel Boloș, pe când era încă Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, nega problemele PNRR și cerea presei să furnizeze ”informații corecte” pe acest subiect, ca mai apoi, în luna martie a acestui an să admită că sunt probleme cu implementarea PNRR.
PNRR-ul este în aer. Coaliția a tergiversat reformele stabilite ca jaloane în cadrul PNRR, iar astăzi ne trezim că România va pierde miliarde de euro din acest motiv. Problema este că România nu își permite să piardă acești bani. Care este soluția guvernului? Să acopere sumele pe care nu reușește să ale atragă în acest an din componenta de împrumut a PNRR, împrumutându-se pe piața externă la dobânzi de 7%? Și asta pentru că evită reformele prevăzute în PNRR, pentru că îi protejează pe speciali, pentru ca de oamenii de rând nu le pasă! PNL - PSD, în loc să aducă bunăstare, să genereze bogăție, să atragă bani pentru școli și spitale "ca afară", ei ii țin pe oameni în sărăcie, ii fac dependenți de un voucher pentru hrană, gaze sau energie electrică. România este o țară bogată, iar românii, cu un guvern competent, ar putea fi - și chiar ar trebui să fie - cetățeni europeni bogați, de prim rang! ”
 


Go to top