Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Aurel Oprinoiu cere Ministrului Mediului un program clar pentru închiderea depozitelor neconforme de deșeuri

Senatorul USR Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, îi cere Ministrului Mediului, Mircea Fechet, elaborarea unui plan clar pentru închiderea celor 31 de depozite neconforme de deșeuri pentru care România a fost condamnată de CJUE să plătească penalități de 6,8 milioane de euro pe an.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost prezent azi la Comisia de Mediu din Senat, în urma invitației adresate de Aurel Oprinoiu, la sfârșitul anului trecut, imediat după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a impus României plata unei sume de 1,5 milioane de euro şi a unei penalități de 600 de euro pe depozit de deșeuri și pe zi de întârziere până la închiderea a 31 de depozite neconforme de deșeuri.
În cadrul audierilor din cadrul Comisiei pentru Mediu, ministrul Fechet a prezentat problemele pe care ministerul le are în procesul de închidere a unora dintre depozitele neconforme, în condițiile în care multe dintre ele aparțin unor societăți comerciale care sunt în faliment, in insolvență sau pur și simplu nu mai există.

Aurel Oprinoiu a afirmat că Ministerul ar trebui să acționeze concertat, ”pe proiect” în privința procesului de închidere a depozitelor neconforme, desemnând o persoană care să fie responsabilă de îndeplinirea acestui obiectiv și care să nu fie numită pe criterii politice, dependentă de schimbările de la vârful ministerului.

Aurel Oprinoiu: ”M-aș fi așteptat ca Ministerul Mediului să fie mult mai preocupat de această speță, nu numai pentru că statul român pierde bani pe care i-ar fi putut cheltui mult mai bine în alte scopuri dar și pentru că poluarea afectează zeci și sute de mii de oameni. M-aș fi așteptat ca specialiștii din minister să fi făcut deja o clasificare a depozitelor după un set criterii obiective, să aibă deja în vedere mai multe variante de abordare a problemei și să fi identificat sursele de finanțare pentru închiderea lor. În lipsa unui plan concret și un orizont de timp pentru eliminarea surselor de poluare, șansele de a scăpa de penalități în curând, sunt minime.”

În România, aproximativ 30.000 de persoane mor anual din cauza poluării, iar datele statistice medicale demonstrează că pierdem 4 ani din viață din cauza calității scăzute a aerului.

În prezent, sunt 31 de depozite neconforme de deșeuri care reprezintă o sursă de poluare a aerului și a apelor din zonă, fiind o sursă de mirosuri supărătoare.



Go to top