Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita oficială în Republica Moldova a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, condusă de senatoarea Anca Dragu, președinta Comisiei

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, condusă de senatoarea Anca Dragu, a efectuat, în perioada 20-22 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Moldova, unde a avut întrevederi cu deputații din Grupul de prietenie cu România a Parlamentului de la Chișinău, cu Eduard Serbenco, secretar de stat - Ministerul Justiției, cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, cu Avocatul Poporului, Ceslav Panico și cu Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.
 
La întrevederi au fost prezenți, din partea română și senatorii Costel Vicol și Ionuț Neagu.
 
În cadrul dialogului susținut cu membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, au fost dezbătute subiecte legate de asigurarea și monitorizarea respectării drepturilor omului, precum și situația minorităților etnice, a refugiaților, a persoanelor cu dizabilități, cyberbulling, interferența inteligenței artificiale cu domeniul drepturilor omului.

Senatoarea Anca Dana Dragu a subliniat importanța acordării unui sprijin consistent, din partea autorităților române, parcursului european al Republicii Moldova. „Intensificarea dialogului bilateral va fi de natură să ajute demersurile autorităților moldovene, în împlinirea acestui deziderat. „Considerăm că expertiza și bunele practici deținute de România, în domeniile legate de procesul de integrare europeană, vor fi importante pentru partea moldoveană”, a subliniat Anca Dragu.

Dezbaterile din cadrul celor două comisii parlamentare pentru drepturile omului au dus la identificarea dificultăților și la elaborarea unui set de strategii pentru îmbunătățirea protecției drepturilor omului. Astfel, funcția de control parlamentar a legislativului din Moldova va fi consolidată prin intermediul elaborării și aplicării metodologiei de evaluare a impactului post-aderare.
 
Pentru data de 29 iunie, membrii comisiei din Moldova au fost invitați să participe online la dezbaterea cu tema, „Contenționarea persoanelor cu dizabilități – o încălcare a drepturilor omului”, sănătatea mintală reprezentând unul dintre domeniile identificate deja ca necesitând o reformare accentuată.
 
În timpul vizitei oficiale, delegația României s-a întâlnit cu cel mai numeros grup parlamentar de prietenie pe care îl deține parlamentul moldovean, cel cu legislativul din România, care reuneşte 53 de parlamentari, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul total de deputaţi. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de protecția mediului, de sănătate a populației, de drepturile pacientului, precum și de protecție socială și de politici antidrog și politici pentru transporturi. Un alt subiect s-a referit la faptul că Parlamentul Moldovei are în curs de elaborare codul de etică având ca bază practica legislativă a României.
 
Grupul de prietenie a apreciat sprijinul României și a solicitat părții române ca Parlamentul de la București să adopte o propunere legislativă privind înființarea fondului de asistență tehnică și financiară pentru dezvoltare, destinat autorităților publice locale din Republica Moldova.
 
De asemenea, s-a  discutat despre posibilitatea ca cele două parlamente – român și moldovean - să încheie, la nivelul funcționarilor publici parlamentari, un protocol de comunicare interinstituțională.  Scopul înțelegerii ar fi realizarea, în mod optim, a schimbului de experiență pe domeniile de specialitate ale comisiilor parlamentare, precum și realizarea unei proceduri instituționale care să asigure continuarea proiectelor comune și colaborarea instituțiilor, în cazul schimbărilor politice.
 
Deputatul moldovean Veronica Roșca a propus membrilor delegației române să înceapă demersurile pentru ca, în toamnă, să se efectueze o vizită comună cu grupul de prietenie în Transnistria.
 
Scopul principal al întrevederii delegației parlamentare din România cu Avocatul Poporului pentru drepturile copilului din Republica Moldova, Maia Bănărescu, a fost împărtășirea experienței privind bunele practici în domeniul protecției și promovării drepturilor și libertăților omului, precum şi în domeniul monitorizării respectării acestora. Astfel, s-au împărtășit practici și experiențe referitoare la cooperarea între Ombudsmanul Copilului și Parlament, precum și Comisia Parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice din Parlamentul Republicii Moldova, avându-se în vedere obiectivul comun de asigurare a unui nivel ridicat de respectare a drepturilor copiilor.
 
Maia Bănărescu a subliniat importanța mandatului Avocatului Poporului pentru drepturile copilului în ceea ce privește propunerile legislative și implicarea copiilor în calitate de apărători ai drepturilor omului și a Consiliului Consultativ al Copiilor apărători ai drepturilor omului, a căror opinie este valorizată și luată în considerare. Acest aspect a fost apreciat și lăudat de Președinta Comisiei, Anca Dana Dragu.
 
În timpul întrevederii cu secretarul de stat din Ministerul Justiției din Moldova, Eduard Serbenco, cele două părți, au împărtășit aceeași dorință de comunicare interinstituțională în ceea ce privește realizarea unei justiții accesibile, eficiente, independente, transparente, profesioniste şi responsabile față de societate, care să corespundă standardelor europene, să asigure supremația legii şi respectarea drepturilor omului şi să contribuie la asigurarea încrederii societății în actul de justiţie.
 
Eduard Serbenco a apreciat aportul valoros al României și a exprimat deschiderea pentru a identifica soluții favorabile cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.
 
În cadrul discuțiilor, au fost trecute în revistă noile instrumente în proces de implementare pentru verificarea autenticității actelor emise de autoritățile Republicii Moldova, precum și cele existente de cooperare interinstituțională cu România. „Ne dorim să avem un contact direct cu ANC, astfel încât verificarea autenticității actelor să se desfășoare operativ și calitativ, iar cetățenii noștri să scape de povara apostilării. În acest sens, suntem dispuși să ne conjugăm eforturile și să identificăm soluții”, a spus secretarul de stat.
 
Tematica întâlnirii delegației românești cu Jana Costachi, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova s-a bazat pe monitorizarea respectării drepturilor refugiaților, în contextul conflictului armat care se desfășoară pe teritoriul ucrainean. Au fost împărtășite experiențele fiecărui stat, imediat după începerea războiului. De asemenea, s-a discutat despre traficul de persoane și dreptul de azil.



Go to top