Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Statul te notifică înainte de expirarea actelor, inițiativă USR, a fost adoptată de Senat

Autoritățile vor notifica cetățenii că urmează să le expire cartea de identitate, pașaportul sau carnetul de conducere, inițiativa legislativă a senatorului USR Raoul Trifan, a fost adoptată de Senat.

În favoarea proiectului legislativ USR au votat 99 de senatori iar un senator s-a abținut. 

Conform inițiativei, autoritățile competente vor notifica cetățenii că urmează să le expire actele prin SMS sau e-mail cu 90 sau 180 de zile înainte de termenul de expirare al fiecărui act în parte. Inițiativa legislativă prevede și că, în cazul în care autoritățile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetățeanului respectiv, notificarea poate fi realizată și prin intermediul poștei.

Raoul Trifan, membru al comisiei de IT din Senat, consideră că acesta este un pas firesc al procesului de digitalizare al administrației, care ajută atât cetățenii să aibă acte în regulă cât și statul care, astfel, va putea să-și actualizeze bazele de date și să aibă ”la zi” evidența populației.

”Trebuie să ieșim din logica haiduciei amenzii de dragul amenzii. Amenda nu rezolvă, în sine, problema, nu reînnoiește actele. Statul trebuie să facă tot ce-i stă în putință să ușureze pe cât posibil interacțiunile birocratice dintre instituții și cetățean. Tehnologia există, bazele de date există, singurul lucru care pare să lipsească este voința de a pune tehnologia să lucreze în folosul oamenilor. Da, unii cetățeni pur și simplu uită sau amână reînnoirea documentelor personale, căci este un lucru pe care-l fac o dată la 10 ani, nu în fiecare zi și este firesc să mai uite. O notificare cu 3 sau 6 luni luni de zile înainte de expirare îi ajută pe cetățeni să evite situațiile de ieșire din legalitate, iar statului să-și actualizeze datele” spune Raoul Trifan.

Notificarea anticipată nu numai că le va reaminti cetățenilor că trebuie să-și reînnoiască buletinul/pașaportul sau carnetul de conducere, dar le va permite și să se programeze din timp, evitând cozi interminabile la ghișee. De asemenea, măsura va permite statului să-și gestioneze mai eficient resursele și să ofere servicii îmbunătățite.

În ”expunerea de motive” care însoțește propunerea legislativă, Raoul Trifan menționează că în Republica Moldova cetățenii eligibili primesc astfel de notificări prin SMS, email sau alte modalități, la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify, iar la Iași, direcția locală de evidență a populației operează deja o platformă ”Alerta de identitate” care le permite cetățenilor informarea digitală și promptă când vine vorba de expirarea actelor.

Inițiativa legislativă a senatorului USR merge acum la Camera Deputaților, pentru dezbateri și vot final.



Go to top