Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea Delegației Parlamentului României la APCE (Strasbourg, 9-13 octombrie 2017) marți, 17 octombrie 2017

În perioada 9-13 octombrie 2017, Senatul a fost reprezentat la lucrările celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a APCE, care a avut loc la Strasbourg, de domnul senator Titus Corlățean, președintele Delegației Parlamentului României la APCE, doamna senator Alina-Ștefania Gorghiu și domnii senatori Ion Popa, Chestor, Cristian-Sorin Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă și Viorel-Riceard Badea, președintele Comisiei românilor de pretutindeni, în calitatea acestora de membri ai delegației. 
Inițiativa Delegației Parlamentului României la APCE privind organizarea în timpul sesiunii a unei dezbateri de urgență cu tema: ,,Noua lege a educației din Ucraina: un obstacol major pentru învățământul în limba maternă” a fost susținută de Biroul APCE și votată de membrii Adunării. 
Biroul APCE a sesizat pentru raport Comisia pentru cultură, știință, educație și media, care l-a desemnat ca raportor pe domnul Andres Herkel (Estonia, PPE). Membrii Delegației Parlamentului României la APCE au susținut, atât în cadrul Comisiei pentru cultură, știință, educație și media, cât și în plen, o serie de amendamente la proiectul de rezoluție prezentat de raportor, mare parte dintre acestea fiind acceptate de membrii Adunării.  
Joi, 12 octombrie, a fost organizată dezbaterea de urgență pe subiectul anterior menționat, în urma căreia a fost adoptată, cu 93 de voturi ,,pentru”, 2 ,,împotrivă” și 9 ,,abțineri”, Rezoluția APCE 2189 (2017). Acest document menționează, printre altele, necesitatea urmăririi îndeaproape de către Adunare a evoluțiilor din Ucraina, cu privire la protecția și promovarea limbilor regionale sau minoritare și solicită autorităților de la Kiev să implementeze pe deplin recomandările și concluziile Comisiei de la Veneția și să modifice întocmai Legea educației în momentul în care va fi emis avizul instituției abilitate a Consiliului Europei.
 



Go to top