Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: ”Noi, USR, suntem în continuare alături de profesori, de elevi, de părinți, căci bătălia nu se încheie aici! Abia a început!”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, acuză actuala coaliție de guvernământ că a făcut prea puțin și prea târziu pentru profesori în special, și pentru sistemul de învățământ în general.

Într-o declarație politică, Ștefan Pălărie argumentează că la finalul mandatului său ca prim-ministru, Nicolae Ciucă lasă în urmă o explozie de greve și cea mai mare criză din educație din ultimii 20 de ani, oprită cu greu, cu presiuni, intimidări asupra celor care vrem să modeleze viitorul: profesorii.

Ștefan Pălărie: ” Dacă ar fi susținut educația, dumneaei și Guvernul Ciucă n-ar fi așteptat PATRU săptămâni ca să dea un OUG pentru profesori. Fără a mai număra lunile anterioare în care profesorii au protestat, dar au fost complet ignorați. Ministrului Deca nu i s-a tăiat salariul din ultimele săptămâni, așa cum s-a întâmplat în cazul a sute de mii de angajați din grădinițe, școli și licee.”

În declarația sa politică, senatorul USR de București, Ștefan Pălărie exprimă suportul USR pentru demersurile profesorilor, arătând că USR, este în continuare alături de ei, căci bătălia nu se încheie aici! Abia a început!

Ștefan Pălărie consideră că pentru niciun profesor nu este ușor să balanseze între dreptul său la o viață decentă și nevoia copiilor de a reveni la școală, dar că dincolo de nemulțumirile față de liderii de sindicate, după cum ne arată și sondajele făcute de ONG-uri, mulți profesori au suspendat greva pentru copii. Ei contează mai mult decât o vor face vreodată calculele lui Ciucă și Ciolacu.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Mișcarea de rezistență
Se încheie guvernarea Ciucă. Niciun zâmbet, căci ne lasă o Românie în depresie. De la stabilitatea promisă am ajuns la o nervozitate generală și generalizată. A fost un guvern care a reușit să enerveze pe toată lumea, pe absolut orice subiect.

Avem o explozie de greve și cea mai mare criză din educație din ultimii 20 de ani, oprită cu greu, cu presiuni, intimidări asupra celor care vrem să modeleze viitorul: profesorii.

La finalul acestei greve, cei care pot vorbi despre o eventuală victorie pot fi profesorii, în nici un caz ministrul Ligia Deca, care ar face bine să nu-și mai asume sacrificiul profesorilor în nume propriu! Dumneaei nu are dreptul să vorbească despre nicio „victorie”. Dacă ar fi susținut educația, dumneaei și Guvernul Ciucă n-ar fi așteptat PATRU săptămâni ca să dea un OUG pentru profesori. Fără a mai număra lunile anterioare în care profesorii au protestat, dar au fost complet ignorați.

Ministrului Deca nu i s-a tăiat salariul din ultimele săptămâni, așa cum s-a întâmplat în cazul a sute de mii de angajați din grădinițe, școli și licee. Ministrului Deca nu i s-au tăiat banii de transport către Palatul Victoria, așa cum li s-a tăiat profesorilor navetiști în grevă, dar care totuși aveau nevoie să meargă în continuare la școală.

În ultimele săptămâni mi-au tot scris profesori: care au la rândul lor copii la școală, familii cu ambii părinți în grevă, profesori la început de drum sau cu peste 20 de ani la catedră. Cu toții se simt precum o minge de ping-pong între PSD și PNL, partide în care și-au pierdut orice urmă de încredere. Ordonanța de urgență pentru salarii este rezultatul luptei profesorilor, pe cheltuiala și nervii lor, și niciun guvern nu are dreptul să le-o confiște.

Pentru niciun profesor nu este ușor să balanseze între dreptul său la o viață decentă și nevoia copiilor de a reveni la școală. Dincolo de nemulțumirile față de liderii de sindicate, după cum ne arată și sondajele făcute de ONG-uri, mulți profesori au suspendat greva pentru copii. Ei contează mai mult decât o vor face vreodată calculele lui Ciucă și Ciolacu.

Copiii noștri se întorc la școală în fața unor profesori care au luptat dincolo de limitele suportabilului. Care au protestat cu zecile de mii, în fața Cotroceniului și în toată țara, pentru un minimum de decență.
Angajații din școli, alături de elevi, părinți și alți actori din societate, au format o mișcare de rezistență cum nimeni de la guvernare nu s-ar fi așteptat. E una dintre cele mai importante mișcări civice din ultimul deceniu. Și așa ar trebui să rămână consemnat. Iar noi, USR, suntem în continuare alături de ei, căci bătălia nu se încheie aici! Abia a început!”

 



Go to top