Senatorul USR PLUS Cristian Ghica: ” Francofonia de astăzi înseamnă deschidere, înseamnă diversitate și multiculturalism”

Marcând Ziua internațională a Francofoniei, senatorul USR PLUS de București, Cristian Ghica, a ținut să sublinieze rolul deosebit în dezvoltarea României moderne pe care Franța și cultura franceză l-au jucat.

Cristian Ghica: ”Influența culturală și politică a Franței în istoria noastră a fost substanțială. Până la mijlocul secolului trecut, societatea românească a fost puternic influențată de cultura și limba franceză. În perioada antebelică și postbelică, limba franceză era principală limbă străină vorbită de români. În plus, modelul francez a folosit atunci când s-au pus bazele instituțiilor moderne ale României, de la constituție și până la codul administrativ. Francofonia de astăzi  înseamnă deschidere, înseamnă diversitate și multiculturalism.”

În finalul declarației sale politice, senatorul USR PLUS Cristian Ghica ținut să mulțumească instituțiilor externe franceze prezente în țara noastră, ambasadei Franței și instituțiilor culturale, atât pentru promovarea limbii franceze cât și pentru buna colaborarea cu instituțiile statului român.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Ziua internațională a Francofoniei
De 30 de ani, pe 20 martie, celebrăm ”Ziua Internațională a Francofoniei”, alături de alte 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei. Această dată marchează semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită în 2005 Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).
Limba franceză a ocupat întotdeauna un loc important printre limbile de circulaţie internaţională, fiind un vector al culturii, al democraţiei şi al umanismului. Francofonia poate desemna pe de o parte comunitatea vorbitorilor de limbă franceză, iar pe de altă parte francofonia instituţională, organizată, care îşi propune să promoveze limba franceză la nivel internaţional, prin mijloace politice şi culturale.
Țara noastră este profund legată de cultura și limba franceză. Încă din secolul al 19-lea, elitele intelectuale care au ajutat la crearea României moderne au fost educate în Franța. Nu întâmplător, Franța a avut un rol hotărâtor în realizarea Marii Uniri de la 1918.
Influența culturală și politică a Franței în istoria noastră a fost substanțială. Până la mijlocul secolului trecut, societatea românească a fost puternic influențată de cultura și limba franceză. În perioada antebelică și postbelică, limba franceză era principală limbă străină vorbită de români. În plus, modelul francez a folosit atunci când s-au pus bazele instituțiilor moderne ale României, de la constituție și până la codul administrativ.
Referitor la rolul limbii franceze, o voi cita pe dna Michaëlle Jean, secretar general al Organizației internațională a Francofoniei:
«Această limbă este o sursă inepuizabilă de inovație, creativitate și inventivitate pentru francofonii din întreaga lume (...) limba franceză nu mai este doar un vector al culturii, idealului, modernității și acțiunii: toate acțiunile de care Organizația Internațională a Francofoniei poate să beneficieze , sunt puse în aplicare pe teren, mai aproape de oameni și nevoile lor în domenii atât de importante și diverse, precum promovarea diversității culturale și lingvistice, democrația și drepturile omului, pacea și securitatea, egalitatea între femei și bărbați, educația și formarea, economia și dezvoltarea durabila »,
Francofonia de astăzi  înseamnă deschidere, înseamnă diversitate și multiculturalism.
Țin pe această cale să mulțumesc Franței pentru tot sprijinul pe care i l-a acordat României de-a lungul secolelor, de asemenea le mulțumesc și instituțiilor externe franceze prezente în țara noastră, ambasadei Franței și instituțiilor culturale, atât pentru promovarea limbii franceze cât și pentru buna colaborarea cu instituțiile statului român.” 
 
 


Go to top