Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Parchetului European, funcțional în România. Senatorii USR PLUS, vot favorabil pentru instituirea mecanismelor EPPO

Senatorii USR PLUS au votat în unanimitate proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO). Legea a fost adoptată cu 88 de voturi PENTRU, 46 CONTRA și 0 ABTINERI. PSD a votat ÎMPOTRIVĂ.
România era vizată de o procedură de infringement din partea Comisiei Europene pentru neîndeplinirea obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația națională privind combaterea fraudelor cu fonduri europene. Aceste norme cresc nivelul de protecție a bugetului UE prin armonizarea definițiilor, a sancțiunilor și a perioadelor de limitare ale infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii. De asemenea, directiva pune bazele competenței materiale a Parchetului European (EPPO), care ar urma să investigheze ascest tip ce infracțiuni.
Luând cuvântul în timpul dezbaterilor, senatoarea USR PLUS Simona Spătaru, vice-președinta comisiei Juridice din Senat a arătat că fraudarea fondurilor ne-a afectat economia, societatea și capacitatea de dezvoltare.
Simona Spătaru, vice-președinta Comisiei Juridce din Senat: ”Prin această lege contribuim la crearea unor proceduri comune de combatere a infracțiunilor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii și, implicit, ale noastre. Parchetul European va  elimina din dificultatile existente în  anchetarea corupției și fraudei de nivel înalt aplicând o procedură unitară rezultată din experiența acumulată de toate statele membre UE în lupta anti-corupție și a infracționalității trans-frontaliere. Astăzi nu numai că o să construim alături de partenerii noștri europeni o metodologie comună de combatere a fraudei și corupției în Uniunea Europeană, dar o să sprijinim crearea unui organism creat și condus în slujba noastră.”
 
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților în 2 februarie 2021, Senatul fiind camera decizională.
 



Go to top