Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Anca Dragu: ”Pacea își are izvorul în respectarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”

Senatoarea USR de București, Anca Dragu, argumentează că semnând documentele fondatoare ale Organizației Națiunilor Unite, liderii lumii au recunoscut că respectarea drepturilor omului este esențială pentru menținerea păcii.
Într-o declarație politică, Anca Dragu, care este și președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi  susține că, în acest context, noțiunea de suveranitate a statului nu trebuie niciodată folosită ca argument pentru încălcarea drepturilor omului!
Anca Dragu: ”Este cât se poate de necesar ca, mai ales în aceste momente, să luăm act de importanța și conținutul acestor acte care nu doar reglementează, ci instituie pentru orice stat civilizat fundamentul drepturilor și libertăților ființei umane! Este de datoria noastră să identificăm și să folosim mijloacele adecvate stimulării unui dialog deschis privind consolidarea eforturilor de implicare a autorităților naționale și a reprezentanților societății civile în gestionarea crizei fără precedent din Ucraina.”
În declarația sa politică, senatoarea USR Anca Dragu, președintă a Comisiei pentru drepturile omului din Senat, argumentează că mesajele de îndemn la pace și la umanitate trebuie să aibă ca element central pacea ca principala premisă a protejării drepturilor omului și solidaritatea față de persoanele vulnerabile, concluzia fiind că apărarea și garantarea drepturilor omului nu reprezintă o opțiune. Ele sunt și trebuie să fie originea și baza tuturor acțiunilor și deciziilor luate de politicieni și de instituțiilor statului.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Pacea își are izvorul în respectarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului
Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
Carta ONU și Declarația universală a drepturilor omului au fost concepute ca urmare a Holocaustului și a celor două Războaie Mondiale din nevoia urgentă de a preveni și înlătura odată pentru totdeauna asemenea orori.
În aceste două documente fondatoare, liderii lumii au recunoscut că dreptatea și respectul pentru demnitatea umană, egalitatea și drepturile omului sunt esențiale pentru menținerea păcii și că noțiunea de suveranitate a statului nu trebuie niciodată folosită ca argument pentru încălcarea drepturilor omului!
De aceea, articolul 2 TUE iterează fără niciun drept de apel că „Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților.
Mai mult,  articolul 3 TUE prin alineatul (5) prevede că Uniunea contribuie „la protecția drepturilor omului […] precum și la respectarea strictă și dezvoltarea dreptului internațional, inclusiv respectarea principiilor Cartei Organizației Națiunilor Unite”.
Astfel, Uniunea recunoaște drepturile, libertățile și principiile prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care are aceeași valoare juridică cu cea a tratatelor. Nu întâmplător, în articolul 18 din Cartă se declară că „dreptul de azil este garantat cu respectarea normelor prevăzute de Convenția din [1951] […] și în conformitate cu Tratatul privind Uniunea Europeană și cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene”.
Și tot nu întâmplător, Convenția de la Geneva privind statutul refugiaților a fost aprobată la 28 iulie 1951 în cadrul unei conferințe speciale a Organizației Națiunilor Unite, intrând în vigoare la 22 aprilie 1954. Astfel, completată printr-un protocol adoptat în 1967, care i-a extins domeniul de aplicare, limitat inițial la refugiații apăruți ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, Convenția definește noțiunea „refugiat” și stabilește drepturile și obligațiile legate de statutul de refugiat.
Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,
Este cât se poate de necesar ca, mai ales în aceste momente, să luăm act de importanța și conținutul acestor acte care nu doar reglementează, ci instituie pentru orice stat civilizat fundamentul drepturilor și libertăților ființei umane!
Toate aceste acte normative prevăd drepturi ce includ protecția împotriva returnării forțate, informații privind drepturile și obligațiile legate de statutul lor, menținerea unității familiei, dreptul de a primi un permis de ședere, libertatea de circulație în interiorul statului membru, accesul la locuri de muncă, accesul la educație, accesul la procedurile de recunoaștere a calificărilor și validarea competențelor, securitatea socială și asistența socială, asistența medicală, drepturile aferente minorilor neînsoțiți, accesul la locuințe, accesul la măsuri de integrare și asistența la repatriere.
Este de datoria noastră să identificăm și să folosim mijloacele adecvate stimulării unui dialog deschis privind consolidarea eforturilor de implicare a autorităților naționale și a reprezentanților societății civile în gestionarea crizei fără precedent din Ucraina.
Este stringentă necesitatea creării unui sistem de monitorizare eficient. La fel cum este cât se poate de importantă consolidarea privind acțiunea responsabilă la granițe în domeniul migrației, precum și supremația drepturilor omului și obligativitatea protejării acestora fără nicio discriminare.
Să nu uităm, doamnelor și domnilor, stimați colegi, că mesajele de îndemn la pace și la umanitate vor avea întotdeauna un efect puternic în gestionarea acestei situații tensionate. Că ele ar trebui și trebuie să aibă ca element central pacea ca principala premisă a protejării drepturilor omului și solidaritatea față de persoanele vulnerabile.
De aceea, fiecare autoritate în parte și toate împreună trebuie să acorde atenție existenței și dezvoltării fluxului de informații care pot distorsiona situația reală, inducând teamă și confuzie.
Este de datoria lor și a noastră a tuturor ca reprezentanți ai acestora să asigurăm o comunicare și o coordonare cât mai bună și mai eficientă pentru a transmite liniște și siguranță cetățenilor pentru ca aceștia să înțeleagă corect situația și nevoile existente.

Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,
Apărarea și garantarea drepturilor omului nu reprezintă o opțiune. Ele sunt și trebuie să fie originea și baza tuturor acțiunilor și deciziilor noastre. Să le tratăm, atunci, ca atare. Pentru că pacea, siguranța, umanitatea, prezentul și viitorul democrației în lume au un singur răspuns și o singură soluție: drepturile și libertățile omului ridicate la rang de formă firească de a fi.
 



Go to top