Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR PLUS, amendamente importante la proiectul de lege care aliniază regimul deșeurilor la legislația europeană

Senatul a adoptat o serie de modificări legislative privind regimul deșeurilor care crează cadrul normativ de aliniere a legislației naționale în domeniul deșeurilor la normele Directivei 2018/851 a PE și a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2008/98/CE.
În cadrul dezbaterilor din comisia de Mediu senatorii USR PLUS Aurel Oprinoiu,  Dragos Popescu,și Vlad Sergiu au adus o serie de amendamente care au detaliat responsabilitățile care revin unităților administrativ-teritoriale în materie de colectare a deșeurilor și au modificat unele termene de aplicare.
 
Dragos Popescu: ”În cadrul Comisiei de Mediu a Senatului am depus, împreună cu colegii mei un set de amendamente, menite să corecteze și să completeze o serie de prevederi ale ordonanței. În primul rând am introdus o serie de termene de intrare în vigoare a prevederilor, privind: încetarea statutului de deșeu, termen pentru utilizarea subproduselor neconsiderate a fi deșeuri și un termen pentru clasificarea acestora. De asemenea, am mai adăugat prevederea privind asigurarea de către autoritățile locale a infrastructurii de colectare a uleiului vegetal uzat, omisă din documentele inițiale.  De asemenea, am introdus noi sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor autorităților locale privind gestionarea conformă a deșeurilor în localități și sunt sigur că modificările aduse au fost necesare și au îmbunătățit calitatea proiectului legislativ.”
 
Unul din amendamentele depue de senatorul USR PLUS Dragos Popescu, se referă la colaborarea dintre ANPM și AFM în procedura de raportare a datelor și informațiilor, în condițiile în care ambele instituții au atribuții și responsabilități în colectarea, analiza și raportarea datelor privind deșeurile generate.
 
Dragoș Popescu: ”Conlucrarea dintre ANPM și AFM va îmbunătăți calitatea datelor și va simplifica procedurile administrative pentru agenții economici și instituțiile care generează deșeuri, în condițiile în care, în acest moment, una din marile probleme cu care ne confruntăm este lipsa unor date complete asupra fenomenului gestionării deșeurilor”.
 
Proiectul de lege a fost votat în unanimitate, Senatul este prima cameră sesizată.



Go to top