Senatorul USR Cristian Bordei: „Neutralitate sau Uniunea sovietică, varianta a doua?”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei îți exprimă îngrijorarea că în publicul larg se răspândește din ce în ce mai mult o idee periculoasă: cea a ”neutralității” României, în condițiile în care politicieni și un număr de persoane publice propagă această idee, care poate produce consecințe grave.

Într-o declarație politică, Senatorul USR Cristian Bordei afirmă că în prezent, multiculturalismul și o societate nediscriminatorie sunt deziderate spre care statul și poporul român trebuie să aspire, aspecte care definesc un stat civilizat, „sigur și prielnic dezvoltării cetățenilor”.

Cristian Bordei: Trebuie să realizăm că nu trăim într-un vid geopolitic și avem nevoie de sprijin pentru a ne proteja integritatea teritorială. Dacă gândim și mai departe, avem această datorie, în calitate de cetățeni: să facem tot ce ne stă în putință să ne apărăm granițele. O Românie fără UE și NATO înseamnă o Românie în bătaia vântului, apartenența la aceste două alianțe fiind, de fapt, garanția securității noastre. Evident că pentru acest privilegiu  trebuie să plătim un preț, nu există drepturi fără obligații, dar vă asigur că prețul este infim în comparație cu ce primim.

În declarația politică, senatorul USR Cristian Bordei afirmă că rolul Uniunii europene este cel de menținere a păcii pe continent, iar NATO are rol de protecție. În contextul războiului din Ucraina, cele două entități internaționale au un rol activ, la fel de important și astăzi, arată senatorul USR.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

„O Românie neutră - o Românie pierdută

Da, avem o țară bogată. Da, avem oameni deștepți. Da, avem resurse, dar asta nu înseamnă că ne putem descurca exclusiv pe cont propriu. Din păcate, ideea aceasta parșivă privind necesitatea unei Românii neutre se propagă, ba și înfige, în mentalul multor români. Ideea neutralității este rostogolită în rândul populației de două categorii de oameni: inițiatorii perfizi, anumiți actori politici care, după mine, sunt pasibili de înaltă trădare, și o masă de oameni seduși de aceștia care o propagă în mod naiv, fără să-i înțeleagă originile și consecințele.

Vin străinii și ne fură bogățiile? Am ajuns sclavi în propria țară? Nici vorbă! O țară civilizată înseamnă o țară deschisă la multiculturalism, care promovează o societate nediscriminatorie, într-un spațiu sigur și prielnic dezvoltării cetățenilor. O Românie neutră înseamnă, de fapt, o Românie care a ieșit din NATO și care pune în discuție și apartenența la Uniunea Europeană. Țara noastră are o poziție geografică în care a fost supusă permanent presiunilor din partea puterilor vecine, iar bogățiile despre care vorbesc chiar cei care lansează ideea neutralității au fost o parte importantă a motivației acestor presiuni.

Trebuie să realizăm că nu trăim într-un vid geopolitic și avem nevoie de sprijin pentru a ne proteja integritatea teritorială. Dacă gândim și mai departe, avem această datorie, în calitate de cetățeni: să facem tot ce ne stă în putință să ne apărăm granițele. O Românie fără UE și NATO înseamnă o Românie în bătaia vântului, apartenența la aceste două alianțe fiind, de fapt, garanția securității noastre. Evident că pentru acest privilegiu  trebuie să plătim un preț, nu există drepturi fără obligații, dar vă asigur că prețul este infim în comparație cu ce primim. Să ținem cont că de 200 de ani, vecinii noștri din Est tot intră peste noi. Nu vă sperie o Uniune Sovietică, varianta a II-a, reinterpretată? 
Să ne gândim de două ori înainte de a face afirmații periculoase.

Priviți ce se întâmplă în Ucraina, priviți în ce situație este Republica Moldova. Ambele sunt neutre. Nu ai cum să fii neutru când ai astfel de vecini. Cine îndeamnă la neutralitate în acest context, îndeamnă, de fapt, la trădare și nu poate fi considerat patriot (a se face diferența dintre patriot și naționalist).


Eu înțeleg că din drag pentru țară (așa susțineți voi, eu vă cred prea puțin) vă bateți cu pumnii în piept și vreți o Românie neutră, dar tot din drag pentru țară vă îndemn să încetați cu astfel de provocări împotriva interesului național. Uniunea Europeană s-a înființat pentru pacea pe continentul european, iar NATO pentru apărarea. Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina ne arată că aceste roluri rămân la fel de importante.”
 


Go to top