Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Irineu Darău: ”România Educată, cronica unui eșec anunțat”

Senatorul USR de Brașov, Irineu Darău, acuză că din proiectul numit pompos ”România Educată” nu a mai rămas nimic și principalii vinovați sunt miniștrii educației care s-au ocupat de implementarea lui, Sorin Cîmpeanu și Ligia Deca.
Într-o declarație politică, Irineu o acuză pe Ligia Deca de dezinteres, în condițiile în care legile educației nu numai că nu au fost adoptate înaintea legii bugetului de stat, pentru a asigura alocările pentru învățământ și, în special, cele necesare pentru a crește salariile profesorilor, dar a acceptat chiar cel mai mic buget al educației din ultimii ani, ca procent alocat din PIB.
Irineu Darău: ”Apoi, doamna ministru a anunțat că legile educației vor ajunge pe 1 februarie pe masa Guvernului. Suntem la mijlocul lunii și tăcerea dinspre minister ne asurzește. Comisiile de experți ale partidelor din arcul guvernamental nu au ajuns la un consens pe forma propusă de minister. Prezentarea legilor Deca s-a prelungit așa de mult încât toată lumea s-a obișnuit cu suspansul.”
 
De asemenea, senatorul USR de Brașov, Irineu Darău condamnă felul în care forma finală a noilor legi ale educației nu este făcută publică, și singurul lucru care răzbește în spațiul public sunt diverse prevederi, scurse ”pe surse”.
În finalul declarației sale politice, Irineu Darău argumentează că este din ce în ce mai clar pentru toată lumea că legile educației sunt un moft al președintelui Iohannis și este atât de vag încât poate să iasă absolut orice fel de lege din el.
Iată în continuare textul integral al declarației politice:
 
România Educată, cronica unui eșec anunțat
Vorbim astăzi, așa cum ar trebui să o facem în fiecare zi, despre educație și despre viitorul copiilor noștri.
 
Maniera în care Ligia Deca a ascuns legile educației de publicul larg a transformat în bufonerie ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai importantă dezbatere a mandatelor președintelui Iohannis.
 
Doamna ministru a preluat portofoliul educației la început de octombrie cu promisiunea că, până la sfârșitul lunii, legile educației vor fi publice în versiunea lor îmbunătățită de cele peste 10 000 de amendamente primite. Apoi a amânat până la final de noiembrie și, în cele din urmă, nu au mai apărut în 2022.
 
S-a ales praful din intenția inițială de a avea legile educației adoptate înaintea legii bugetului de stat, pentru a asigura alocările pentru învățământ și, în special, cele necesare pentru a crește salariile profesorilor. Dimpotrivă, Ligia Deca a acceptat chiar cel mai mic buget al educației din ultimii ani, ca procent alocat din PIB.
 
Începutul de an a readus la viață și promisiunile deșarte. Doamna ministru a anunțat că legile educației vor ajunge pe 1 februarie pe masa Guvernului. Suntem la mijlocul lunii și tăcerea dinspre minister ne asurzește. Comisiile de experți ale partidelor din arcul guvernamental nu au ajuns la un consens pe forma propusă de minister. Prezentarea legilor Deca s-a prelungit așa de mult încât toată lumea s-a obișnuit cu suspansul.
 
Între timp, printr-o întâmplare iscusită, cele mai ascunse taine ale țării, legile educației, s-au scurs în presă într-o formă pe surse. Ligia Deca a avut grijă să spună despre această versiune indiscretă că ea nu este actuală dar că a fost într-adevăr, la un moment dat, una dintre variantele în lucru. 
 
”Era pe când nu s-a zărit, azi o vedem și nu e!” cum scria Eminescu, sau, dacă preferați varianta lui Creangă: ”nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe lângă drum.”
 
Mie, senator, membru în Comisia pentru învățământ, îmi este rușine de dumneavoastră să comentez legi pe surse, ciorne și mâzgălituri. 
 
Sunt, însă, și lucruri care trebuie spuse răspicat: este din ce în ce mai clar pentru toată lumea că legile educației sunt un moft al președintelui Iohannis. Proiectul România Educată este atât de vag încât poate să iasă absolut orice fel de lege din el - și un bacalaureat cu o singură probă grilă, cum voia Cîmpeanu, și unul cu cinci probe cum vrea Deca.
 
Cotroceniul încearcă să prezinte eșecul ca pe un succes al 10 de ani de mandat. De situație profită PSD care, pentru a juca în piesa de teatru România Educată, cere un onorariu pe măsura talentului său actoricesc.
 
Spre dezanvantajul tuturor, precum de obicei, victimă a tranzacțiilor politice este țara, iar speranțele unei generații sunt ucise cu sânge rece chiar în aceste luni.
 
Și nu vom avea adevărate legi ale educației, ci doar alibiuri pentru ca președintele Iohannis să poată răspunde că a făcut ceva în ultimul deceniu, așa cum un suspect de crimă își aranjează o explicație.”
 



Go to top