Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Marius Bodea: ”Nu există decât un singur vinovat pentru greva profesorilor și acesta este guvernul PSD – PNL”

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea consideră că singurul vinovat pentru actuala grevă a profesorilor este guvernul PSD – PNL care nu le-a mărit salariile la un nivel care să fie decent atât pentru a atrage în învățământ oameni noi și profesioniști, cât și pentru a împiedica plecarea celor care s-au săturat ca după ani de meserie să fie tot prost plătiți.
 
Într-o declarație politică, senatorul Marius Bodea argumentează că guvernul a decis să nu mărească procentul din PIB alocat învățământului la o cifră cât mai apropiată de mult promisul și, de altfel legalul 6%, care să permită investiții reale în învățământ.
 
Marius Bodea: PNL și PSD s-au gândit să îi ațâțe pe părinți împotriva profesorilor, pe motiv că aceștia nu încheie mediile la timp, nu participă la examenele naționale și dau peste cap programul de admitere în facultate și concediile! Am primit informații conform cărora primarii celor două partide, mai ales din mediul rural, le transmit românilor că profesorii deja exagerează, că au primit ce au cerut, că puteau face grevă altădată și că distrug viitorul copiilor.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Marius Bodea respinge și clasica acuză ”USR e de vină!„ realitatea fiind că, de fapt, Guvernul continuă să-i umilească pe profesori și nu a făcut decât să alimenteze protestul,  mărind, în schimb, salariile polițiștilor.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice?  
 
”Cine este vinovat pentru greva profesorilor?
 
Gata, Guvernul a găsit soluția ca profesorii să încheie greva și să se întoarcă în clase, pentru a finaliza anul școlar și examenele naționale!
 
Nu, nu le-a mărit salariile la un nivel care să fie decent atât pentru a atrage în învățământ oameni noi și profesioniști, cât și pentru a împiedica plecarea celor care s-au săturat ca după ani de meserie să fie tot prost plătiți.
 
Nu, nu a decis să mărească procentul din PIB alocat învățământului la o cifră cât mai apropiată de mult promisul 6% (a trecut, deja, peste un deceniu de când auzim degeaba despre aceasta), care să permită investiții reale în învățământ.
 
Nu, nu a pus în dezbatere publică reală deja contestatul proiect al legii învățământului preuniversitar, care conține prevederi controversate, despre care cadrele didactice nu au avut cum să-și exprime opinia.
 
Pur și simplu, PNL și PSD s-au gândit să îi ațâțe pe părinți împotriva profesorilor, pe motiv că aceștia nu încheie mediile la timp, nu participă la examenele naționale și dau peste cap programul de admitere în facultate și concediile!
 
Am primit informații conform cărora primarii celor două partide, mai ales din mediul rural, le transmit românilor că profesorii deja exagerează, că au primit ce au cerut, că puteau face grevă altădată și că distrug viitorul copiilor. Plus deja clasicul „USR este de vină”.
 
Fără îndoială, greva cadrelor didactice a schimbat calendarului finalului de an școlar, iar pentru elevii din ultimii ani de ciclu acest lucru poate fi o problemă. Mai ales dacă vorbim despre copiii care vor să urmeze o facultate în străinătate.
 
Dar realitatea este că, de fapt, Guvernul continuă să-i umilească pe profesori și nu a făcut decât să alimenteze protestul: le-a oferit o mărire ridicolă, de aproape 600 de lei, eșalonată pe trei ani, a adoptat o ordonanță de urgență, deși sindicatele au transmis că nu sunt de acord cu ce conține, au decis să mărească salariile polițiștilor când aceștia doar au amenințat cu greva, în timp ce profesorii au intrat deja în a treia săptămână de protest.
 
Profesorii nu exagerează și nu, nu au primit nimic din ce au cerut! Am urmărit discuțiile dintre cadrele didactice, iar furia lor a ajuns la maximum. Sindicatele aproape că nici nu mai pot controla fenomenul. Chiar dacă liderii ar decide să oprească greva acum, sunt șanse mari ca membrii din teritoriu să-i ignore și să continue.
 
Cadrele didactice s-au săturat să fie prost plătite și umilite de un stat care, în mod evident, nu iubește școala. Nici nu are cum, când mulți dintre cei care iau azi decizii sunt dintre corigenții de ieri.
 
Sunt solidar cu greva profesorilor. Îi înțeleg. Căci soluția pentru închiderea anului școlar și pentru calendarul examenelor naționale este la Guvern. Acesta trebuie arătat cu degetul, dacă este să căutăm un vinovat!”
 



Go to top