Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii USR PLUS Claudiu Mureșan și Sebastian Cernic au participat la cea de-a 30-a ediție a Forumului Economic de la Karpacz, Polonia

Senatorii USR PLUS Claudiu Mureșan, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și Sebastian Cernic, secretarul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, au făcut parte din delegația României  la cea de-a 30-a ediție a Forumului Economic de la Karpacz, Polonia, ce a avut loc în perioada 7-9 septembrie 2021.

Forumul a avut ca temă ”Europa în căutarea leadership-ului” și a reunit lideri din sfera politică, economică și socială din diferite state europene și din țări din afara Europei. Programul a inclus sesiuni plenare și dezbateri în cadrul panelurilor tematice, care au vizat în principal: politicile macroeconomice, promovarea inovării și digitalizării, dezvoltarea durabilă, viitorul Europei, redresarea economică post-pandemie, Planul National de Redresare și Reziliență și Planul de redresare la nivel european, precum și aspecte de actualitate ale securității regionale și ale politicii internaționale.

Senatorul Claudiu Mureșan a avut un schimb de opinii cu Magdalena Rzeczkowska, ministrul de finanțe al Poloniei, în cadrul panelului privind măsurile  de combatere a economiei gri în contextul pandemiei COVID 19. Senatorul român a exprimat aprecierea privind modul eficient în care autoritățile din Polonia acționează pentru combaterea acestui fenomen și pentru creșterea fiscalizării și a reafirmat interesul pentru o cooperare între instituțiile responsabile din cele două țări, fapt agreat de oficialul polon. De asemenea, a participat la panelurile privind redresarea economică post-pandemie, respectiv politicile fiscale în anii următori, în cadrul cărora a purtat discuții cu omologul său din Senatul italian, Luciano d Alfonso, și cu Cristina Săvescu, economist al Băncii Mondiale pentru statele Uniunii Europene.

Senatorul Sebastian Cernic a participat la discuțiile privind pactul pentru agricultură al Poloniei, un program național care urmărește creșterea siguranței alimentare, încurajarea consumului de produse alimentare care provin din producția internă, sprijinirea fermelor familiale, precum și promovarea utilizării unor metode inovative de control al produselor, care să permită consumatorilor din Polonia să afle detalii despre locul și modul în care a fost obținut  fiecare produs alimentar. La dezbateri au fost prezenți ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din Polonia, Grzegorz Puda și europarlamentarul polonez Krzysztof Jurgiel.

În cadrul forumului a avut loc, de asemenea, Conferința Europa Carpaților, organizată sub egida Seimului polon, la care au participat parlamentari și înalte oficialități din mai multe țări.
 



Go to top