Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”Mai mult ca niciodată, avem nevoie acasă de românii care au fost nevoiți să plece în exil”

Senatorul USR PLUS de Iași, Marius Bodea, crede că România are nevoie, mai mult ca niciodată, de toți cei care, din disperare, și-au părăsit casele, luând cu ei, peste hotare, și  experiența profesională acumulată în ani.

Într-o declarație politică, Marius Bodea arată că desființarea școlilor profesionale de către PSD, dezvoltarea mult prea lentă a învățământului dual, au avut efecte devastatoare asupra abilității tinerilor de a învăța o meserie, motiv pentru care România trece printr-o criză a forței de muncă fără precedent.

Marius Bodea: ”Nu mai avem meseriași. Cei care au existat au plecat în țări unde firmele își plătesc și tratează angajații mult mai bine. Iar din urmă nu au mai venit tineri profesioniști, pentru că nu a mai avut cine să îi pregătească. Disperarea după forța de muncă e atât de mare, încât, de exemplu, Organizația Patronatelor Societăților Feroviare Private din România propune eliminarea obligației ca formatorii de locomotive să dețină diplomă de bacalaureat, pentru ca mai mulți dintre aceștia să poată pregăti noi mecanici de locomotivă.”
 
Concluzia declarației politice a senatorului USR PLUS de Iași, Marius Bodea este simplă: e trist că românii sunt nevoiți să plece în exil, deși e mare nevoie de ei aici, iar una dintre principalele preocupări ale actualei coaliții de guvernare va fi să crească, din nou, profesioniști, pentru a avea condiții corespunzătoare în România, astfel încât să nu mai plece și, de ce nu, să se întoarcă acasă.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Românii de care avem nevoie acasă sunt în exil, în vreme ce noi am ajuns să importăm forță de muncă!
 
Desființarea școlilor profesionale de către PSD, dezvoltarea mult prea lentă a învățământului dual și, trebuie să o recunoaștem, anii în care prea mulți patroni români au tratat uneori angajații cu dispreț și i-au ținut pe salarii infime ne-au adus aici.
Nu mai avem meseriași. Cei care au existat au plecat în țări unde firmele își plătesc și tratează angajații mult mai bine. Iar din urmă nu au mai venit tineri profesioniști, pentru că nu a mai avut cine să îi pregătească.
Disperarea după forța de muncă e atât de mare, încât, de exemplu, Organizația Patronatelor Societăților Feroviare Private din România propune eliminarea obligației ca formatorii de locomotive să dețină diplomă de bacalaureat, pentru ca mai mulți dintre aceștia să poată pregăti noi mecanici de locomotivă.
Cum statul român nu găsește soluții pentru a crește numărul de meseriași sau pentru a opri exodul celor care aleg să-și ducă priceperea în altă țară, în viitorul imediat aceștia vor fi înlocuiți de tot mai mulți angajați din statele non-UE.
În România, locuiesc peste 91.000 de cetățeni străini din state non-UE/ Spațiul Economic European, iar în primele cinci luni ale anului s-au eliberat avize de angajare pentru peste 16.000 de cetățeni din aceste state, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări citate de Ziarul Financiar.
În construcții, în domeniul HORECA (unde patronii de pe litoral se plâng constant că nu mai găsesc angajați), în zona de service auto și în multe alte domenii, soluția este, deja, angajarea unor persoane din statele non-UE, din Asia sau Africa.
Desigur, nu e o problemă că acești oameni vin în România pentru a-și găsi un trai mai bun. Din contră, vorbește despre evoluția extraordinară a țării noastre, a cărei economii a explodat de la intrarea în Uniunea Europeană și iată, este atractivă nu doar pentru investitori, ci și pentru cei care vor un loc bun de muncă.
 
Dar, în același timp, e trist că românii sunt nevoiți să plece în exil, deși e mare nevoie de ei aici.

Una dintre principalele preocupări ale actualei coaliții de guvernare, inclusiv în Parlament, trebuie să fie aceasta: să creștem, din nou, profesioniști, să le creăm condiții aici, astfel încât să nu mai plece și, de ce nu, să convingem, printr-o altfel de atitudine a statului și a mediului privat, pe cei aflați în alte țări din UE să se întoarcă acasă.”


Go to top