Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Raoul Trifan: ”Plafonarea prețurilor la energie, un remediu limitat, incomplet și temporar. Avem nevoie de mai multe surse de energie!”

Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, consideră că plafonarea prețurilor la energie nu reprezintă decât un remediu limitat, incomplet și temporar și că actuala criză a facturilor nu poate fi rezolvată decât găsind noi surse de aprovizionare cu gaz.

Raoul Trifan: ”Cel mai important este să asigurăm un cadru legal pentru exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră. Această exploatare a fost blocată până acum prin barierele fiscale și de reglementare introduse în legea offshore de PSD pe vremea când era condus de Liviu Dragnea. Este nevoie de un efort comun al Guvernului și al altor autorități ale statului, împreună cu furnizorii de energie pentru a depăși criza.”
 

Într-o declarație politică, senatorul Raoul Trifan avertizează că mai multe municipii sunt pe punctul de a nu mai putea furniza agent termic către cetățeni și instituții și au cerut deja, în repetate rânduri, ajutorul Guvernului.
 
”Vorbele goale nu țin de cald. Haideți să oferim soluții viabile” este concluzia declarației politice a senatorului USR de Timiș, Raoul Trifan.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Apel la măsuri guvernamentale eficiente privind criza energetică
 
Orașele României au nevoie de ajutorul nostru. Ne aflăm în plină criză, o criză energetică extrem de gravă, iar soarta orașelor care depind de rețelele de termoficare stă în mâinile guvernului.
 
Cetățenii, școlile, spitalele și alte instituții ale Statului nu au timp să aștepte până ce coaliția de guvernare testează diverse metode care se dovedesc insuficiente.  Ineficiente și uneori greșite încă de la publicare, așa cum s-a întâmplat acum două săptămâni cu Ordonanța de modificare a legislației de plafonare și compensare la energie și gaze naturale.
 
Plafonarea prețurilor  reprezintă un remediu limitat, incomplet și temporar. Realitatea este că nu putem consuma aceeași cantitate de gaze ca și până acum dacă nu rezolvăm problema furnizării.
 
Am putea să concentrăm eforturile pentru a găsi rapid alte surse de alimentare cu gaz, cum ar fi importul de gaze naturale lichefiate. Dar, cel mai important, trebuie să asigurăm un cadru legal pentru exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră. Această exploatare a fost blocată până acum prin barierele fiscale și de reglementare introduse în legea offshore de PSD pe vremea când era condus de Liviu Dragnea.
 
Este nevoie de un efort comun al Guvernului și al altor autorități ale statului, împreună cu furnizorii de energie. Haideți să nu mai tergiversăm lucrurile și să încercăm doar să  punctăm politic. Vorbele goale nu țin de cald. Haideți să oferim soluții viabile.
 
Mai multe municipii sunt pe punctul de a nu mai putea furniza agent termic către cetățeni și instituții și au cerut deja, în repetate rânduri, ajutorul Guvernului.
Vă cer, dragi colegi, să nu interpretați această criză în cheie politică. Este o criză la nivel global , cauzată de situația prețurilor la gazele naturale, iar cetățenii orașelor din România nu pot fi și nu trebuie să fie pedepsiți pentru opțiunile lor politice. Ei merită susținerea guvernului lor, indiferent în ce oraș al României se află.



Go to top