Președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, Claudiu Târziu, a efectuat, în perioada 09-12 noiembrie a.c., o vizită de lucru în Irlanda, pentru a lua pulsul și a discuta la fața locului cu reprezentanții diplomatici și ai comunității românești trăitoare pe pământ irlandez.
În întrevederea pe care a avut-o la sediul Ambasadei României la Dublin, reprezentantul Senatului României s-a întâlnit cu E.S. Laurențiu-Mihai Ștefan, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Irlanda, cu care a purtat discuții despre comunitatea crescândă de cetățeni români de aici, foarte implicată în numeroase domenii ale vieții economice și sociale și a cărei contribuție extraordinară la dezvoltare a fost recunoscută inclusiv de autoritățile irlandeze. Tot în întâlnirea cu ambasadorul României la Dublin a fost abordat și subiectul sistemului de învățământ din Irlanda, unul dintre cele mai de succes la nivelul Uniunii Europene.
În discuția purtată cu coordonatorul și ceilalți reprezentanți ai secției consulare, senatorul Claudiu Târziu a fost înștiințat în privința celor mai acute probleme cu care se confruntă comunitatea românească și asupra cazurilor dificile gestionate la nivelul secției în perioada recentă. Potrivit președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni, „necesitatea unei Strategii destinate românilor de dincolo de granițe este mai stringentă ca niciodată. Ceea ce se întâmplă acestor frați ai noștri – care alcătuiesc, de fapt, exilul economic, nu « diaspora » – este o dramă și o nedreptate istorică.”
În întrevederea avută cu pastorul Florin Iacob, de la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, reprezentantul Senatului României a discutat despre provocările societății de astăzi, despre procesul accelerat de secularizare, dar și despre cât de important este ca fiecare să facă ceea ce este în dreptul său pentru a atinge unitatea.
În marja vizitei sale, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a vizitat două dintre lăcașurile de cult românești ortodoxe din capitala Irlandei. La biserica având hramul „Buna Vestire și Duminica Sfinților Români”, înălțată în urmă cu șase ani din strădania enoriașilor români, senatorul român a discutat cu părintele Petru Ioan Vlaic despre eforturile păstrării identității românești, despre cât de importantă este coagularea în jurul bisericilor creștine, dar și despre proiectele de viitor ale comunității de aici. Tot aici, în ziua de duminică, 12 noiembrie, senatorul român a participat și s-a rugat la Sfânta Liturghie, alături de mai bine de o sută de enoriași români.
De asemenea, senatorul Claudiu Târziu a vizitat și Centrul Misionar Ortodox „Sf. Ioan Botezătorul” și Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde a fost întâmpinat de părintele-protopop Călin Florea, cel mai vechi cleric ortodox slujitor între granițele Irlandei. Centrul Sf. Ioan Botezătorul, în care se desfășoară activități culturale, educaționale și sociale, este o adevărată oază de românitate și de normalitate, un spațiu destinat apărării moștenirii spirituale și materiale românești.
„Pretutindeni unde s-a dus, românul a plecat cu credința în suflet. Fără biserică, depozitarul tradiției și liant al comunității, românitatea ar pieri”, a mai declarat președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Claudiu Târziu.
Aproximativ 50.000 de români sunt înregistrați oficial în acest stat, însă, potrivit celor mai recente informații, în realitate ar trăi cel puțin de două ori mai mulți români în spațiul irlandez. Românii alcătuiesc a doua cea mai numeroasă comunitate etnică din Irlanda.