Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: „GUVERNUL MASKIROVKA încearcă să ascundă adevărul despre criza energetică în care ne-a adus incompetența oamenilor numiți de PSD-PNL-UDMR”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză actuala coaliție de guvernământ că incompetența crasă a celor numiți în funcții de conducere la Ministerul Energiei și în fruntea variilor autorități de reglementare este de vină pentru actuala criză a facturilor din energie.
 
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bodei arată că în actualul context geopolitic al turbulențelor create de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei acest fapt a agravat și mai mult situația prețurilor interne la energie, ajungându-se la situația absurdă în care România să aibă cele mai mari prețuri spot la energie electrică din Uniunea Europeană, prețuri mai mari decât în țări mai sărace în resurse energetice decât țara noastră și cu un mix energetic mult mai dezechilibrat!
 
Cristian Bordei: „Oamenii PSD-PNL-UDMR au fost și sunt prim-miniștri, miniștri și secretari de stat, oamenii acestor partide populează toate ministerele și agențiile statului și au fost numiți la conducerile tuturor companiilor statului, inclusiv cele din energie. De ani de zile vuiește presa despre amantele și rubedeniile numite în aceste posturi bine plătite.  PSD și PNL au avut pâinea și cuțitul în toată această perioadă și au putut face absolut tot ce-au dorit. Ce-au făcut? Au închis capacități de producție pe cărbune de 6000 MW fără să pună nimic în loc”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei argumentează că soluția PSD-PNL-UDMR la criză a fost să caute un țap ispășitor: USR este de vină că proiectele a două microhidrocentrale construite în arii protejate au fost declarate neconstituționale!
 
Cristian Bordei își încheie declarația plolitică printr-un apel adresat PSD, PNL și UDMR: lăsați manevrele de dezinformare de tip rusesc și apucați-vă măcar în al doilea ceas de repararea de urgență a sistemului energetic național pe care l-ați distrus!
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”GUVERNUL MASKIROVKA!
 
 
Stimați colegi,
 
Pentru cei care nu știu, “maskirovka” înseamnă în rusește deghizare/camuflaj și este denumirea doctrinei diversiunii militare ruse. Aceasta presupune, în principiu, folosirea unor metode de camuflare și negare a acțiunilor/intențiilor reale, de dezinformare și îndreptare a atenției către false pericole.
 
Un exemplu elocvent al acestui mod de acțiune este ceea ce aș putea numi “acțiunea hidrocentrala”. Adică actuala campanie prin care coaliția de guvernare încearcă să arunce asupra USR vina pentru eșecul catastrofal al politicilor energetice din ultimii 10-20 de ani.
 
Rezultatul acestor politici catastrofale este transformarea României, o țară cu bogate resurse energetice, din exportator net în importator net de energie. În actualul context geopolitic al turbulențelor create de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei acest fapt a agravat și mai mult situația prețurilor interne la energie. S-a ajuns adesea la situația absurdă în care România să aibă cele mai mari prețuri spot la energie electrică din Uniunea Europeană, prețuri mai mari decât în țări mai sărace în resurse energetice decât țara noastră și cu un mix energetic mult mai dezechilibrat!
 
Cum s-a ajuns aici? Din cauza iresponsabilității, incompetenței crase și, de-a dreptul, prostiei celor care au condus România în toți acești ani și care sunt nimeni alții decât oamenii celor trei partide care formează actuala coaliție de guvernare, care s-au combinat și recombinat la putere din 1990 încoace.
 
Oamenii PSD-PNL-UDMR au fost și sunt prim-miniștri, miniștri și secretari de stat, oamenii acestor partide populează toate ministerele și agențiile statului și au fost numiți la conducerile tuturor companiilor statului, inclusiv cele din energie. De ani de zile vuiește presa despre amantele și rubedeniile numite în aceste posturi bine plătite.
 
Cu alte cuvinte ei sunt cei care au avut pâinea și cuțitul în toată această perioadă și au putut face absolut tot ce-au dorit. Ce-au făcut? Au închis capacități de producție pe cărbune de 6000 MW fără să pună nimic în loc pentru că au fost indolenți și iresponsabili și au ajuns să aplice din topor, pe ultima sută de metri, directivele europene.
 
Au dat legi de stimulare a producției de energie regenerabilă fără nici un studiu de impact pe care ulterior, speriați de impactul bugetar uriaș, le-au anulat prin alte legi făcute tot pe genunchi, astfel încât rezultatul a fost că s-a distrus credibilitatea României în fața investitorilor și din 2015 nu s-a mai instalat niciun MW nou de energie regenerabilă.
 
Au dat Hotărâri de Guvern prin care au forțat companiile de stat din energie să dea la buget tot profitul astfel încât acestea nu au mai avut bani de investiții și am ajuns să avem unități de producție ineficiente bazate pe tehnologia anilor ‘60 și o rețea de transport a energiei cu un grad de uzură de 60%.
 
Și ca să ajung la subiectul hidrocentrale, au început construcția mai multor mini hidrocentrale. Foarte bine! Numai că în loc să le finalizeze rând pe rând, începând cu proiectele cele mai vechi, au tot deschis în paralel noi șantiere ca să satisfacă interesele diverselor grupuri care s-au perindat la butoane și n-au finalizat niciunul.
 
Mai mult, tot oameni de-ai lor numiți însă la Ministerul Mediului și agențiile din domeniu au declarat drept arii naturale protejate mai multe zone în care se aflau astfel de proiecte în construcție, lăsându-le practic fără autorizațiile de mediu. S-a creat astfel un conflict fratricid între diferiții oameni ai acestor partide din Ministerul Energiei, Hidroelectrica, Ministerul Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului, Agenția pentru Arii Naturale Protejate, etc care a condus la o păruială generală și o lipsă colectivă de asumare a responsabilităților, ceea ce a produs un blocaj birocratic total.
 
Iar ca haosul să fie și mai mare, în genialitatea lor, cei care au condus Hidroelectrica, au continuat lucrările la unele din aceste mini hidrocentrale chiar și după ce unele ONG-uri au obținut sentințe definitive de oprire a lucrărilor în lipsa autorizațiilor de mediu, agravând astfel și mai mult blocajul general.
 
În contextul creșterilor galopante ale prețurilor energiei oamenii coaliției și-au amintit de aceste proiecte și s-au gândit să împuște doi iepuri dintr-un foc. Să rezolve tot acest blocaj pe care tot prostiile lor în serie l-au creat și să fabrice și niște țapi ispășitori pe care să arunce toată responsabilitatea efectelor politicilor lor energetice aberante din ultimele decenii.
 
Cum s-au gândit PSD-PNL-UDMR să rezolve situația? În stil Dorel, printr-o lege care să decupeze pur și simplu zonele de construcție ale acestor mini hidrocentrale din cadrul ariilor naturale protejate pe care tot funcționarii numiți de ei lor le-au definit, situație clară de infringement.
 
Așa că membrii coaliției au început o campanie, amplificată prin trompetele plătite din media, în care au prezentat aceste mini hidrocentrale drept salvatoarele sistemului energetic național și au desemnat USR drept dușmanul național și trădătorul care nu lasă PSD-PNL-UDMR să salveze țara de prețurile mari la energie, pentru că a atacat la CCR acea lege heirupistă și absurdă.
 
Asta deși, în urma politicilor catastrofale pe care le-am descris mai sus, deficitul actual este de circa 2000 MW iar puterile însumate ale mini hidrocentralelor în construcție aflate în arii protejate reprezintă doar câteva sute de MW iar cel mai avansat proiect, cel de la Răstolița de doar 35 MW, tot ar mai necesita 2-3 ani până la punerea în funcțiune, adică nici vorba să aibă vreo contribuție la producția de energie chiar acum când este cea mai mare nevoie.
 
Iar cel mai interesant fapt trecut complet sub tăcere de coaliția de guvernare este că există și alte proiecte, cum sunt Vadu Sadului și Curțișoara pe Jiu cu o putere instalată totală de 82 MW, pentru care inițial s-au strămutat sate întregi, care sunt finalizate în proporție de 60% și zac în continuare abandonate de ani de zile deși nu se află în arii protejate și ar putea fi finalizate fără probleme dacă într-adevăr celor de la putere chiar le-ar păsa de producția de energie din România și nu doar de rezolvarea anumitor interese și găsirea unor țapi ispășitori pentru propria iresponsabilitate și incompetență.
 
Așa că stimați colegi de la PSD, PNL și UDMR lăsați manevrele de dezinformare de tip rusesc și apucați-vă măcar în al doilea ceas de repararea de urgență a sistemului energetic național pe care l-ați distrus. Iar dacă nu sunteți în stare lăsați-i pe alții care pot, până când să sufere o țară întreagă pentru incompetența voastră?”
 



Go to top