Senatorul USR Cristian Bordei: ” Plicul - acest vechi nărav care nu ne iese din sânge”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză guvernul că face prea puțin pentru combaterea corupției, aceasta fiind una dintre cele mai presante și persistente probleme, constituind un obstacol major în calea dezvoltării economice, a consolidării statului de drept și a încrederii în instituțiile publice.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei argumentează că atunci când sistemul legal nu funcționează eficient sau când pedepsele pentru corupție sunt percepute ca fiind blânde, cei care oferă mită pot să creadă că riscurile sunt mici în comparație cu beneficiile.
 
Cristian Bordei: ”Scandalul recent, în care este implicat unul din stâlpii sistemului, baronul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, ne arată cam care sunt dimensiunile corupției. Suma enormă de 1,25 de milioane de lei, care a fost pretinsă ca mită, reprezintă, pe de o parte, o insultă la adresa contribuabililor și a întregii noastre societăți și, în același timp, probabil doar unul din episoadele care se repetă periodic de ani de zile.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, afirmă că gaura colosală în bugetul național pe care Guvernul Ciolacu vrea să o acopere prin noi biruri provine, în esență, din astfel de bani ca cei descoperiți în portbagajul lui Buzatu și care ajung în posesia altor lideri locali de influență.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Plicul - acest vechi nărav care nu ne iese din sânge
Corupția în România a rămas una dintre cele mai presante și persistente probleme, constituind un obstacol major în calea dezvoltării economice, a consolidării statului de drept și a încrederii în instituțiile publice. Motivele pentru care românii încă sunt puternic ancorați în practica șpăgii sunt multiple, dar în topul listei se află cultura corupției și obiceiul vechii clase politice de a ciopârți periodic legislația în domeniu.
 
În unele comunități sau sectoare ale societății, corupția și oferirea de mită pot fi văzute ca fiind acceptate sau chiar necesare pentru a obține servicii sau favoruri. Când sistemul legal nu funcționează eficient sau când pedepsele pentru corupție sunt percepute ca fiind blânde, cei care oferă mită pot să creadă că riscurile sunt mici în comparație cu beneficiile. Când deciziile și procesele sunt obscure și nu există o responsabilitate clară pentru funcționarii publici, poate deveni mai ușor pentru aceștia să accepte mită fără a fi descoperiți.
 
Scandalul recent, în care este implicat unul din stâlpii sistemului, baronul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, ne arată cam care sunt dimensiunile corupției. Suma enormă de 1,25 de milioane de lei, care a fost pretinsă ca mită, reprezintă, pe de o parte, o insultă la adresa contribuabililor și a întregii noastre societăți și, în același timp, probabil doar unul din episoadele care se repetă periodic de ani de zile, așa cum arată sursele.
 
Gaura colosală în bugetul național pe care Guvernul Ciolacu vrea să o acopere prin noi biruri provine, în esență, din astfel de bani ca cei descoperiți în portbagajul lui Buzatu și care ajung în posesia altor lideri locali de influență. Adunând aceste sume la nivel național vom obține valoarea cu care sunt umflate cheltuielie publice și care produce deficitul bugetar în timp ce se scurge în achiziționarea de proprietăți luxoase, vehicule scumpe și alimentarea unor conturi secrete din străinătate.
 
Pentru noi ceilalți, sustragerea sistematică a fondurilor publice de către toți acești lideri locali sau centrali, se traduce în infrastructură rutieră în stare precară, unități medicale insuficiente, migrația unui număr semnificativ de români talentați și valoroși, dar exasperați și, din nou, în taxe crescute. Aceasta este o tristă oglindire a unei Românii care a fost abandonată și neglijată.
 
Evident, Guvernul PSD-PNL suge bani de unde știe mai bine: de la întreprinderile mici și mijlocii - în ochii lor, veriga mai slabă, în ochii noștri, coloana vertebrală a economiei românești. Nimic despre risipa din plicuri…”
 


Go to top